Actua-Gouverneur: Lodewijk De Witte

Vlaams-Brabant is de jongste Belgische provincie. Ze is het resultaat van de staatshervorming die in 1995 werd goedgekeurd en waarbij Brabant werd gesplitst in Brussel, Waals-Brabant en Vlaams-Brabant. Tegelijkertijd is Vlaams-Brabant zeer oud, als erfgename van het hertogdom Brabant dat al in de 12de eeuw eigen rechten kreeg. Zo oud is Lodewijk De Witte niet. Hij is wel al gouverneur van Vlaams-Brabant sedert 1995, het jaar waarin de provincie het levenslicht zag.

Je kan de provincie Vlaams-Brabant geen ambities ontzeggen. Het Ontwerpteam Provinciehuis heeft het provinciegebouw een soort tijdloze poëzie meegegeven. In tegenstelling tot vele andere kantoorcomplexen is het nieuwe provinciehuis geen eiland in de stad maar een verlengstuk ervan. Kunst is daarbij een belangrijke factor. De provincie Vlaams-Brabant koos ervoor om 1% van de totale bouwkost te spenderen aan het integreren van hedendaagse kunst in het provinciehuis. Zeven kunstenaars creëerden zes kunstwerken in de publieke ruimten van het provinciehuis. Het gele balkon aan de buitenkant van de 10de verdieping is zonder twijfel het meest zichtbare en veel besproken kunstwerk. Het is door ambtenaar en burger bestempeld voor uiteenlopende doeleinden: van duiventil tot rokershoekje. Een communicatieve, visuele, sociale en ontspannende symboolwaarde wordt door het balkon in één gebaar verenigd.

Lodewijk De Witte was in een vorig leven nog kabinetschef van toenmalig minister Louis Tobback. Nu laat hij zich inspireren door het provinciehuis dat zijn vaste werkstek is. Lodewijk de Witte is ook de broer van Jozef De Witte, de directeur van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*