Strengere autokeuring na grootschalige roetfilterfraude

Roetfilters

De Europese Commissie weet al meer dan een jaar dat er roetfilters uit dieselauto’s worden gehaald. Een illegale praktijk is dat. De commissie heeft nog geen enkel initiatief genomen om die roetfilterfraude te onderzoeken. “Het is echt een schandaal op Europees vlak. De autokeuring moet dringend geëvalueerd en gemoderniseerd worden”, zegt Karin Brouwers (CD&V).

Sinds vorig jaar wist Europa al dat roetfilters illegaal uit auto’s worden verwijderd. Europees Parlementslid, Kathleen Van Brempt (sp.a), schreef vorige zomer nog de Europese Commissie erover aan. “Zonder duidelijk toezicht, controle en handhaving blijft de Europese wetgeving niet meer dan een papieren tijger”, zegt Van Brempt. Momenteel bestaat er technologie die kan opsporen of roetfilters al dan niet verwijderd zijn. Van Brempt roept Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), om zo snel mogelijk deze tests in te voeren.

“U moet weten dat een roetfilter normaal gezien pas aan vervanging toe is bij 200.000 kilometer, wat het aantal wagens die in aanmerking komen voor fraude toch wel beperkt”, zegt minister Weyts. Ondertussen liet de minister weten dat autokeuringcentra een extra controle moeten uitvoeren op mogelijke lege roetfilters. “Als er een vermoeden is van een leeggehaalde roetfilter, moet de eigenaar van de auto naar een officiële dealer om een attest”, klinkt het.

Studio Parlement, woensdag 5 juli 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend in de nieuwslus.

Facebooktwittermail