Bijzondere commissie onderzoekt grensoverschrijdend gedrag in de sport

Sport

Op 21 juni 2017 richtte het Vlaams Parlement een bijzondere commissie op inzake het grensoverschrijdend gedrag in de sport. Aanleiding hiertoe waren berichten in de media over gevallen van misbruik en grensoverschrijdend gedrag in de judosport. Tijdens de eerste vergadering van deze commissie behandelen de commissieleden verschillende vragen om uitleg over dit thema.

Enkele weken geleden kwamen verschillende getuigenissen naar buiten over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport. Vooral de Vlaamse Judofederatie kwam zwaar onder vuur te staan. De getuigenis van ex-judoka Ann Simons maakte veel los in de sportwereld. Het bleef niet enkel bij seksueel, getinte opmerkingen. Het ging soms heel ver. “Ik heb heel lang geworsteld met opmerkingen die ik heb gekregen. Mijn basisvertrouwen werd helemaal aangetast en het is pas enkele jaren geleden dat ik dat te boven ben gekomen”, zegt Ann Simons.

Zeventien op de honderd Vlaamse sporters krijgen op jonge leeftijd ooit te maken met grensoverschrijdend gedrag. “De cijfers zijn voor mij erger dan ik had verwacht”, reageert Vlaams minister voor Sport, Philippe Muyters,  in het Radio 1-programma ‘De Ochtend’. Daarom startte de Vlaamse overheid met de campagne ‘VOICE’, die door vier bekende sporters wordt gesteund. “Wij ondersteunen die actie mee. Wij zien nu dat effectief een aantal topsporters getuigenissen afleggen. Dat is een heel goede zaak”, aldus Muyters.

Onderzoekscommissie

Na de getuigenissen in de media riepen verschillende partijen in het Vlaams Parlement op om een commissie op te richten die zich over de kwestie zou buigen. Vandaag ging de eerste vergadering van de commissie van start die verschillenden onderwerpen zal bestuderen. “Ik wil nagaan of er in de huidige situatie genoeg ruimte is waar slachtoffers terecht kunnen als er problemen zijn”, zegt voorzitster van de commissie Katrien Schryvers (CD&V). “Ik denk ook dat we moeten in kaart brengen waar de grootste risico’s zitten voor grensoverschrijdend gedrag.”

Actua-Commissie, dinsdag 4 juli 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail