Kritiek op verspreiden van pestvideo minderjarige jongen

Pestvideo

Afgelopen week werd er via sociale media een filmpje verspreid waarop te zien was hoe een minderjarige jongen zwaar werd gepest. Ook verschillende media verspreidde het filmpje. De publicatie van het bewuste flimpje op verschillende nieuwssites was voor de sp.a een brug te ver.  “De clickbait en de reclame-inkomsten primeren blijkbaar voor sommige media op ethiek en deontologie”, zegt Katia Segers (sp.a).

Afgelopen week was er op verschillende media te zien hoe een minderjarige jongen wordt gewurgd, bewusteloos valt en later in het water wordt geduwd. De pesterijen werden gefilmd door de daders zelf. De drie verdachten werden ondertussen geïdentificeerd en opgepakt. “De beelden die we hebben mogen of moeten aanschouwen, zijn zonder meer weerzinwekkend. Wij hopen dat het gerecht nu zijn werk zal doen om de daders hun verdiende loon te geven. Ik denk dat ik daarmee helemaal niets verkeerd zeg”, zegt Vlaams minister van Media, Sven Gatz (Open Vld). Maar wat kunnen we doen in een samenleving die terecht de vrijheid van de media koestert, om de media te laten doen wat zij moeten doen, wetende dat er een aantal regels zijn?

“Ik was ook gechoqueerd door het feit dat enkele belangrijke nieuwssites niet alleen het bericht brachten – dat moet zeker gebeuren – maar het ook nodig vonden om het filmpje frontaal op hun homepage te plaatsen. Daardoor helpen ze het bericht verder te verspreiden. Hierdoor zal het slachtoffer altijd opnieuw worden geconfronteerd met het trauma, dat hij zal blijven herbeleven”, zegt Katia Segers (sp.a). De Raad voor de Journalistiek werkt op basis van klachten, maar zal zich, vanwege het zeer ernstige karakter van het incident, nu ook wel buigen over het filmpje. De VVJ zal de zaak verder intern bekijken.

Studio Parlement, woensdag 21 juni vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail