Minister Jambon spreekt het parlement toe over de mislukte aanslag in Brussel

Brussel-Centraal

De mislukte aanslag in Brussel-Centraal was tijdens het vragenuurtje in de Kamer hét gespreksonderwerp van de dag. Zowel oppositie als meerderheid loven het kordate optreden van de aanwezige militairen. Maar de aanslag roept uiteraard ook heel wat vragen op in het parlement. Vragen voor minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon.

Afgelopen dinsdag probeerde de man, Oussama Zariouh, een aanslag te plegen in Brussel-Centraal. Hij zette een reiskoffer neer en trachtte deze te laten ontploffen. Al snel werd hij geneutraliseerd. De tussenkomst van een 36-jarige militair zorgde ervoor dat veel erger voorkomen is. “Er is in het verleden al veel gediscussieerd over de zin en onzin van kaki op straat ter ondersteuning van de politie. Ik denk dat ze dagelijks goed werk leveren. Deze gebeurtenissen tonen aan dat terreurniveau drie echt wel gerechtvaardigd is, en dat de inzet van militairen effectief nut heeft”, zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) in het VRT-journaal.

Tijdens de plenaire zitting hebben de Kamerleden dan ook enkel lofbetuigingen voor de militairen. Minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), wijst dat we niet mogen evolueren naar een politiestaat.  “Vandaag zijn het de stations, morgen de metrostations en overmorgen alle gemeentehuizen. Gaan we dat allemaal tot op de tanden bewapenen, afschermen, controleren? Is dat het type maatschappij waarin we willen leven? Men zegt soms politiestaat… Als je je overal gaat beveiligen, kom je ook in die politiestaat”, aldus de minister.

Actua-Parlement, donderdag 22 juni 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail