Extreme droogte teistert ons land. Regenwaterputten staan droog, onze betoncentrales smachten naar water, landbouwers mogen geen oppervlaktewater meer oppompen. Wat gaat de Vlaamse regering eraan doen om te voorkomen dat we zonder water komen te zitten? Vlaams minister van Omgeving, Joke Schauvliege (CD&V), lichtte tijdens de plenaire zitting de volgende stappen toe.
We beleven de laatste 11 maanden de droogste periode ooit sinds de metingen. Voorlopig is er geen watertekort, maar voor de landbouwers is het gebrek aan water nefast. Zeker omdat ze hun akkers niet meer mogen besproeien. “Als we vandaag kijken naar de realiteit, dan kunnen we alleen maar vaststellen dat we er eigenlijk niet klaar voor zijn met wat we vandaag doen. We doen wel dingen, maar we doen duidelijk niet genoeg. De realiteit op het terrein vandaag is dat op dit ogenblik iedereen een beetje aan het pakken is wat hij kan krijgen”, zegt Bruno Tobback (sp.a). Verschillende parlementsladen vragen aan de minister om een concreet Vlaams droogteplan op te stellen.
“We hebben al heel wat maatregelen genomen. Ik verwijs onder meer naar de beslissing die gisteren in de commissie is genomen: de heffingen voor grondwaterlagen worden aangepast naargelang er meer of minder schaarste is. Waar schaarste heerst, betaalt de consument meer dan waar er geen schaarste is. Zo gaan we om met de droogte”, zegt minister van Omgeving, Joke Schauvliege (CD&V). Voorts rijst de vraag om algemene maatregelen te nemen, zoals het aan banden leggen van het niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater. Auto’s wassen, gras sproeien,… zal vanaf morgen daarom niet meer mogen. “Ik denk dat de burgers genoeg verantwoordelijkheidszin hebben. We moeten toch niet altijd zoeken om mensen te gaan bestraffen. Als er persistente overtredingen gebeuren moet er inderdaad opgetreden worden”, zegt Bart Dochy (CD&V).
Studio Parlement, woensdag 21 juni vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.