Geen dikke bomen meer langs de weg

Bomen

Langs gewestwegen worden voortaan enkel nog traag-groeiende bomen geplant. Nieuwe bomen die een stamomtrek van meer dan 31 cm bereiken zullen worden gesnoeid. Agentschap Wegen en Verkeer wil zo veiligere gewestwegen creëren. Minister van Mobiliteit Ben Weyts verzekert het Vlaams Parlement ervan dat er geen bomen zullen worden gekapt.

Onlangs besloot minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA), geen grote bomen meer te laten groeien langs gewestwegen. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer kan men zo vermijden dat een botsing tegen een boom langs de weg fataal wordt. “Het risico op een dodelijk ongeval indien je rijdt tegen een dikkere boom dan een dunnere boom is groter”, zegt Veva Daniels (Agentschap Wegen Verkeer). “Vandaar dat wij ervoor kiezen om traag-groeiende bomen te planten. Bij nieuwe infrastructuurprojecten zullen deze niet kunnen uitgroeien tot een zeer dikke stam. Deze bomen zorgen ervoor dat indien er zich toch een ongeval voordoet, het risico op een dodelijk ongeval naar beneden gaat”.

Heel wat verenigingen en deskundigen zijn het daar niet mee eens. Tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement uit Marino Keulen (Open Vld) zijn ongenoegen. “Minister, bomen doden geen mensen. Er bestaan eigenlijk geen gevaarlijke bomen. Dat weet u beter dan wie ook. Negen van de tien ongevallen in het verkeer hebben te maken met menselijk falen”, zegt Keulen. “Als er iets moet gebeuren om de verkeersveiligheid te verhogen en te verbeteren, dan moeten we op de eerste plaats zorgen dat mensen via verkeerseducatie beseffen dat een heer of een dame zijn in het verkeer een opdracht is voor ons allemaal”.

Actua-Parlement, zaterdag 17 juni 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail