Vervoersmaatschappij De Lijn laat zijn 146 nieuwe tramtoestellen bouwen door het Spaanse CAF en dus niet door Bombardier Brugge. Die laatste krijgt wel een troostprijs: dankzij een samenwerking met het Spaanse bedrijf mag Bombardier 53 Antwerpse trams ombouwen. Een opdracht met een waarde van 23 miljoen euro.
146 trams voor De Lijn, goed voor een contract van 250 miljoen euro. Deze werden opnieuw gegund aan het Spaanse bedrijf CAF en niet aan het Brugse bedrijf Bombardier. “Voor het eerst zal op de tram van De Lijn stappen immers anders zijn: het is niet meer op onze tram, maar op een Spaanse tram. Keizer Karel zou dat misschien goed vinden, maar wat ons betreft, is dat toch wel een nieuw gegeven”, reageert burgemeester van Brugge, Renaat Landuyt (sp.a). Daar tegenover krijgt Bombardier een kleinere bestelling voor het ombouwen van de Antwerpse trams.
De onderhandelingen bij Bombardier lopen niet vlot en dat weegt op de werknemers. De nieuwe kleine bestelling is dan ook maar een magere troost. “Dit alles maakt voor mij duidelijk dat het gaat om een troostprijs voor Bombardier Brugge en dat men vanuit De Lijn, en misschien ook vanuit de Vlaamse Regering, probeert om de pil wat te verzachten voor de werknemers bij Bombardier. Het zou gaan om werkgelegenheid voor 10 tot 15 personen gedurende enkele jaren”, zegt Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). Ze hadden in een Brugge op een monstercontract gerekend en krijgen het er niet door het prijsverschil, zegt de minister. Het voorstel van de Spaanse groep CAF was miljoenen goedkoper, ook in het onderhoud. “Voor kwaliteit scoorden beide gelijk, maar qua prijs was er een zeer groot, manifest verschil, voor de bouwkosten alleen 12 miljoen euro verschil en voor de hele levensloop van de trams 25 miljoen euro verschil”, aldus minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA).
Actua-Parlement, zaterdag 17 juni 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.