Wereldexpo in Sjanghai 2010

Van 1 mei tot en met 31 oktober 2010 vindt in Sjanghai de wereldtentoonstelling plaats. Dit op een site van 5,28 vierkante kilometer, verspreid over beide oevers van de Huangpu rivier. Het thema is ”Better City, Better Life”. Het zal de grootste wereldexpo ooit worden: 183 staten en 45 internationale organisaties hebben hun deelname bevestigd. Er worden 70 miljoen bezoekers verwacht.
En uiteraard kan ook België niet op het appel ontbreken. De Commissaris-generaal van het Belgisch-Europees Paviljoen is Leo Delcroix.
Vlaams Economisch Vertegenwoordiger in Sjanghai, Kris Put is eveneens bijzonder opgetogen over de Belgische deelname.

Blijft het beeld van het Belgisch-Europees paviljoen op de wereldtentoonstelling nog wat vaag voor u? ActuaTV zet het even op een visueel rijtje:
Bij het betreden van het gebouw is de grote blikvanger de braincell. De tentakels hiervan leiden naar de verschillende onderdelen van het paviljoen. Via de hersencel kan de bezoeker rechtdoor naar de Belgische expo en de regio’s. Via de portretgalerij van bekende Belgen en een grote kaart van België en Europa betreedt de bezoeker de Expo van de Drie Regio’s, waarbij Vlaanderen, Wallonië en Brussel de handen in elkaar hebben geslagen om een consistent verhaal te vertellen.
De tentoonstellingsruimte Drie Regio’s bestaat uit drie zones. Eerst krijgt de bezoeker een introductie tot België in een 3D-tunnel, waar beelden getoond worden van bekende steden en locaties in ons land. Voor Vlaanderen zijn dat Antwerpen, Gent, Brugge, Oostende en de Noordzee en ook Leuven en Bokrijk/Hasselt. Aan het einde van de virtuele tunnel komt men bij de Space Corner, waar de bezoeker hartelijk verwelkomd wordt door astronaut Frank De Winne. De Winne heeft speciaal voor de expo een boodschap doorgestuurd van het Internationaal Ruimtestation, tijdens zijn lange verblijf in de ruimte. Bij het verlaten van de tunnel komt de bezoeker tot de kern van de regionale expozone. De Green Shoots Expo is een educatief, populair-wetenschappelijk traject waarbij de evolutie van mens, stad en natuur tot een duurzame leefomgeving concreet zal worden uitgebeeld aan de hand van vijf thema’s. Gezondheidszorg en farma, ontdekking van de wetenschap aan de hand van strips, mobiliteit – met als blikvanger een grote maquette van de zonnewagen van het UMICORE solar team, de bescherming van het patrimonium en groene zones met onder andere luchtbeelden van Wim Robberechts en een volledige interactieve boekenwand en tenslotte duurzaam leven en wonen in de stad van de toekomst, waar aan de hand van maquettes zoals die van Greenbridge en Proviron wordt geïllustreerd hoe optimaal gebruik kan gemaakt worden van duurzame, hernieuwbare (groene) energieën.
Tenslotte is er de interactieve zone, waar de bezoeker wordt ondergedompeld in een bad van audiovisuele technologieën, met als belangrijke eyecatchers onder andere twee belevings-koepels die beelden oproepen van kunst, mode, design, theater en dans en daarnaast ook een touchscreen maquette van het paviljoen, ontworpen door de Vlaams-Chinese ecocluster. Aan het eind van de regiozone maakt de bezoeker nog kennis met nationale symbolen als Manneken Pis, Kuifje en de Smurfen en kan hij zich laten projecteren in een virtuele postkaart van België. Voor Vlaanderen gaat het om een beeld van Brugge.
Na het verlaten van de regionale expozone belandt men enerzijds bij de chocolate corner, een belangrijke en grotendeels Vlaamse attractiepool en anderzijds bij de polar expedition. De Diamant Corner en de Belgium-China Friendsip Corner, met onder andere projecties van Pater Verbiest en dokter Paul Janssen. Tenslotte eindigt de bezoeker bij de shop en de tuin, waar men rustig kan verpozen. Men kan er zich te goed doen aan frietjes, wafels en ijscrème.
En last but not least krijgt men een bovenaanzicht van de regionzone (ongeveer 700 vierkante meter groot) waarbij de drie zones duidelijk te onderscheidenzijn. Via een andere arm van de braincell gaat het dan naar de boven-verdieping en het business centre.
De kernboodschap is duidelijk. België wil aan de Chinese bezoeker tonen dat België en Vlaanderen in het bijzonder niet enkel staan voor ‘joie de vivre’ (zoals diamant, bier en chocolade), maar evenzeer voor een brede kenniseconomie, knowhow en technologische vooruitgang.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*