Wanpraktijken in Tieltse kippenkwekerij

Kippenkwekerij
Bron: Animal Rights

De dierenrechtenorganisatie Animal Rights verspreidde midden juni beelden waarin dierenleed bij ongeschikte kuikens in kippenkwekerijen wordt aangeklaagd. In de beelden is onder meer te zien hoe in een Tieltse broeierij de nek van kuikens wordt gebroken. Anderen worden dan weer verdronken in een emmer water of belanden levend in een afvalcontainer. Dit geval van dierenmishandeling werd besproken tijdens de commissie Dierenwelzijn in het Vlaams Parlement.

Ongezonde, misgroeide kuikens vliegen de bak in. Alleen de gezonde mogen blijven leven. Werknemers breken de nek van kuikens op de rand van een krat. Half levende kuikens komen terecht in een afvalbak tussen de eierschalen. Deze gruwelijke daden werden gefilmd door dierenrechtenorganisatie ‘Animal Rights‘. Wekenlang werkte een dierenactivist undercover in een kippenkwekerij in Tielt, waar hij deze wanpraktijken waarnam. “Ik denk dat we moeten durven erkennen dat er een dierenwelzijnsprobleem is in de hele keten, en niet enkel in de slachthuizen. Zolang we de intensieve vleesindustrie blijven ondersteunen en promoten en de omvang ervan wordt gehandhaafd, zullen deze praktijken helaas wel altijd ergens voorkomen. Ik houd mijn hart vast over de beelden die er binnenkort weer zullen opduiken”, zegt Jelle Engelbosch (N-VA).

Na het zien van de beelden stuurde minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA), dezelfde dag nog een inspectiedienst. “De broeierij werd in april gecontroleerd door het FAVV. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft geen problemen gemeld. De controle door de inspectiedienst die ik onmiddellijk ter plaatse heb gestuurd stelde toevallig broeihaarden vast, wat tot maatregelen leidde”, aldus de minister. Eerder liet Weyts weten dat er vanaf 1 juli er een verdubbeling komt van het inspectieteam Dierenwelzijn.

Actua-Commissie (herhaling), maandag 23 juli 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna 24 uur lang te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail