38 festivalgangers die tickets hadden gekocht voor het festival Tomorrowland worden geweigerd. De federale politie gaf de organisatie van het dancefestival een negatief advies. Dat duizenden namen zomaar konden doorgespeeld worden, werpt vragen op over de manier waarop de screening plaatsvond. De privacy-commissie raakt ook het gebrek aan transparantie aan. Het federale parlement legt Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer op de rooster.
De federale politie heeft een nooit geziene screening gedaan op alle bezoekers van Tomorrowland. Ze heeft de namen van alle 400.000 mensen die een ticket hebben door haar databanken gehaald. Een 38 festivalgangers zullen effectief niet binnen mogen. Waarom ze niet binnen mogen wil de politie niet zeggen. Volgens sommigen zou het zijn omdat ze al eerder voor onrust hebben gezorgd op festivals of massa-evenementen. “Al de festivalgangers werden door de algemene nationale gegevensdatabank gehaald, maar was dit niet te vergaand?”, vraagt Katja Gabriëls (Open Vld) zich af. Toch blijft minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), de screenings verdedigen. Hij noemt de controles een ‘gezonde veiligheidsreflex’.
Maar volgens de privacy-commissie zouden de screenings in ons huidige kader niet wettelijk zijn. Staatssecretaris van Privacy, Philippe De Backer (Open Vld), blijft met veel onbeantwoorde vragen achter over hoe de screenings gebeurd zijn. ‘We moeten kiezen voor maatregelen die de veiligheid op grote evenementen écht verhogen, met respect voor de privacy van bezoekers’, besluit de Backer.
Actua-Parlement, donderdag 13 juli 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend in onze nieuwslus.