Erkenning droogte als landbouwramp?

landbouwramp

Minister van Landbouw Joke Schauvliege onderzoekt momenteel of de droogte tijdens de maand juni als landbouwramp kan erkend worden. Hiervoor heeft ze de hulp ingeschakeld van het KMI om na te gaan of de droogte in sommige regio’s zeer uitzonderlijk is. Vooral in West-Vlaanderen bleef het wekenlang droog en zagen landbouwers een deel van hun oogst verloren gaan.

Vlaams minister van Landbouw, Joke Schauvliege (CD&V), onderzoekt momenteel of de extreme droogte als landbouwramp kan erkend worden. Het KMI werd ingeroepen om na te gaan of de situatie uitzonderlijk was. Maar op 29 juni besloot het KMI de aanhoudende droogte niet te erkennen als landbouwramp. “Dat is eigenaardig en verbazend, omdat zelfs het KMI in de berichtgeving toch wekenlang, dagenlang heeft gesproken van een uitzonderlijke droogte”, zegt Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). “Ik vind de periode, 1 mei tot 15 juni, die wordt beoordeeld en geanalyseerd door het KMI, te kort. Ik vind dat men de neerslagtekorten over meerdere maanden moet meenemen”.

Het KMI heeft ondertussen zelf aangegeven dat ze vermoeden hebben dat als je een ruimere periode zou nemen, die een uitzonderlijk karakter zou hebben. “Vandaar dat ik aan het KMI de vraag heb gesteld om de periode april tot juni te onderzoeken. Drie maanden droogte zou voor ons echt wel uitzonderlijk zijn. In de loop van volgende week verwachten wij het rapport van het KMI waarmee ik dan naar de Vlaamse Regering zal gaan. Die zal moeten beslissen of er al dan niet een erkenning van de ramp komt”, zegt de minister.

Actua-Commissie, woensdag 12 juli 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend in de nieuwslus.

Facebooktwittermail