Peiling: Moet er een fusie van gemeenten komen? (week 29)

Boekenpakket Verkiezingspeiling

Moet er een fusie van gemeenten komen?

  • Neen
  • Ja, op basis van vrijwillige keuzes
  • Ja, op basis van aantal inwoners
  • Ja, op basis van operationele samenwerking

Het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving (VIVES) heeft een nieuwe methode ontwikkeld om te bepalen welke gemeenten het best kunnen worden samengevoegd. Het houdt daarbij minder dan de helft van de gemeenten over, melden De Standaard en Het Nieuwsblad op maandag 14 juli.

De Vlaamse administratie pleit in haar bijdrage ter voorbereiding van het nieuwe Vlaamse regeerakkoord voor twee bestuursniveaus: Vlaanderen en sterke (fusie)gemeenten. Want veel kleine gemeenten kunnen de taken die ze hebben niet meer alleen aan.

VIVES neemt de dagelijkse pendelbewegingen tussen de gemeenten als uitgangspunt voor die mogelijke nieuwe indeling. Het is een methode die ook in het buitenland wordt gehanteerd. Onderzoeker Stijn De Ruytter herleidt zo het aantal gemeenten van 308 naar 152.

De gemeentefusies liggen ook op de onderhandelingstafel van de Vlaamse regeringsvormingen. Volgens een lek van een CD&V-onderhandelaar wil N-VA de provincies afschaffen en ze inruilen voor 23 regio’s of gemeentelijke federaties.

De Actua-Peiling loopt op de speciaal daarvoor ontwikkelde interactieve pagina 600, toegankelijk via digitext (de rode knop van de afstandsbediening).

Elke kijker die beschikt over de interactieve mogelijkheden van de Telenet Digibox of Digicorder kan deelnemen. Elke week worden de resultaten van de stemming verwerkt.

De resultaten van de peiling

Een meerderheid van de Actua-TV kijkers is voorstander van een fusie van gemeenten, maar dan wel op basis van de bestaande operationele samenwerkingsvormen tussen die gemeenten. Gemeentefusies op basis van het aantal inwoners wordt bijna unaniem verworpen. Dat alles blijkt uit de wekelijkse TV-peiling van Actua-TV. De volledige resultaten vindt u hieronder.

Moeten er fusies van gemeenten komen?

  • Neen: 30 %
  • Ja, op vrijwillige basis: 14 %
  • Ja, op basis van het aantal inwoners: 2 %
  • Ja, op basis van operationele samenwerking: 54 %

Win een boekenpakket

Wie deelneemt aan de verkiezingspeiling maakt kans op een waardevol boekenpakket. De winnaar van deze peiling wordt bekend gemaakt op dinsdag 22 juli.

Winnaar week 29: Koen Dierckx uit Kasterlee

Boekenpakket Verkiezingspeiling

Stuur ons het codewoord dat u krijgt aan het einde van de peiling:

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Voor al onze wedstrijden is het algemeen wedstrijdreglement van toepassing.

Facebooktwittermail