Onderwijsfestival over het onderwijs van morgen

Wat moet je als jongere kennen en kunnen? Welke bagage moet je in je rugzak hebben? Moet je een getraind lichaam hebben of weten wat zwaartekracht is? Het zijn vragen die de volgende weken gesteld worden. Vragen die essentieel zijn met de blik op de toekomst van het Nederlandstalige onderwijs.

Onderwijs vult een belangrijk deel van de rugzak waarmee jongeren aan hun tocht door het leven beginnen. In een wereld die complexer wordt, kijken velen naar onderwijs om met antwoorden of oplossingen te komen. Het debat over de eindtermen gaat over de vraag wat Van leRensbelang is voor álle kinderen en jongeren, ongeacht hun achtergrond, studie- of schoolkeuze.

Eindtermen vormen de minimumdoelen met betrekking tot kennis, inzicht en vaardigheden die de overheid noodzakelijk en bereikbaar acht voor de schoolgaande jeugd. De huidige eindtermen zijn meer dan 20 jaar oud. Ze waren een antwoord op de ontwikkelingen van de samenleving in de jaren ’90. Nu ligt de focus op 2030 omdat een kleuter die nu de schoolpoort binnenstapt dan zijn of haar secundair onderwijs zal afronden.

De Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement heeft van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits de opdracht gekregen het debat over de eindtermen te voeren,  de huidige eindtermen uitgebreid tegen het licht te houden en in dialoog te gaan met de hele samenleving. Op 13 mei volgt als orgelpunt een Onderwijsfestival in het Vlaams Parlement.

Voorzitter van de commissie onderwijs Kathleen Helsen: “Waarvoor hebben wij de school nodig om goed te kunnen functioneren in onze samenleving en waarvoor hebben wij de school niet nodig? Op deze vragen zoeken wij een antwoord. Hoog of laag opgeleid, man of vrouw, jonge of oud, arm of rijk, allochtoon of autochtoon… Ieders mening telt voor het Vlaams Parlement.”

3 panelgesprekken

Om 11.00u, in een eerste panelgesprek, gaan 2 scholieren, allebei lid van De 10 (Timpa Vanoosterweyck en Vicky De Zutter) in gesprek met 2 leerkrachten over iets wat we vaak gelezen en gehoord hebben tijdens de ’50 dagen van het Onderwijs’: ‘ze moeten toch zeker de basis kennen’.

Maar wat is dat dan: ‘de basis’ in een debat over eindtermen (wat eigenlijk een ander woord is voor basisdoelstellingen)? Gaat dat dan over een aantal vakken die belangrijker zijn dan andere? Of betreft het de vraag ‘wat je moet weten voor je iets kunt?’ Wat betekent basiskennis voor scholieren? En voor leerkrachten?

Verder hebben we tweemaal een panelgesprek over dezelfde vraag: ‘Welke opportuniteiten en mogelijkheden biedt de hervorming van de eindtermen, in het licht van de grote lijnen die uit het maatschappelijke debat naar voren komen?’.

Om 12.00u leggen we deze vraag voor aan volgend panel:

Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder Go!,
Lieven Boeve, Directeur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen,
Lieven Viaene, Inspecteur-generaal Onderwijsinspectie
Guido Ooghe, Oud-directeur secundair onderwijs en pedagogisch medewerker UNESCO Platform Vlaanderen,
Roger Standaert, voormalig directeur van de entiteit ‘Curriculum’, departement Onderwijs, ere-professor Universiteit Gent.

Om 14.00u schuiven enkele leden van de Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement aan om dezelfde vraag te beantwoorden

Kathleen Helsen (CD&V),
Koen Daniëls (N-VA),
Jo De Ro (Open VLD),
Elisabeth Meuleman (Groen)
Caroline Gennez (sp.a)

De 3 panelgesprekken vinden plaats om 11.00u, 12.00u en 14.00u. Elk panelgesprek duurt 50 à 55 minuten. U kan deze gesprekken rechtstreeks, integraal, zonder onderbrekingen of commentaar volgen op ActuaTV.

Zondag 15 mei kan u vanaf 18u kijken naar een uitgebreid verslag over het Onderwijsfestival. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

3 livestreams

U kan de gesprekken ook volgen via onderstaande livestreams.

Vanaf 11.00u: het eerste panelgesprek

Vanaf 12.00u: het tweede panelgesprek

Vanaf 14.00u: het derde panelgesprek

Facebooktwittermail