Het omstreden slachthuis in Tielt

slachtvloer

Het omstreden slachthuis in Tielt kreeg groen licht om opnieuw open te gaan. Bevoegd minister Ben Weyts verzekert dat het slachthuis grondig in de gaten gehouden zal worden, en dat men niet zal aarzelen om opnieuw in te grijpen als blijkt dat dit nodig is. Eerder in het Vlaams Parlement uitten heel wat parlementsleden hun bezorgdheid over de wantoestanden die aan het licht werden gebracht door een schokkend undercoverfilmpje van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Daarin was te zien hoe dieren in het slachthuis erg onwaardig behandeld werden.

Nadat dierenactivisten ‘Animal Rights’ eind maart schokkende wantoestanden in het slachthuis in Tielt hadden blootgelegd, besloot minister Ben Weyts (N-VA) het slachthuis tijdelijk te sluiten. Samen met de federatie nam de minister maatregelen die zulke praktijken onmogelijk moeten maken. Zo is er onder meer  extra cameratoezicht op de belangrijkste plaatsen in het slachthuis. “Omdat de uitbaters akkoord gingen met de voorwaarden, konden de activiteiten op 6 april terug hervat worden”, klinkt het. Voor Vlaams Parlementslid, Bart Caron (Groen), is dit niet genoeg.

“Een slachthuis moet te allen tijde de juiste houding aannemen en niet alleen bij een aangekondigd bezoek”, zegt Caron. De regering moet volgens hem niet enkel maatregelen nemen bij het slachten, maar ook bij de voorafgaande fases. “Er moet een beleid uitgewerkt worden van a tot z, van geboorte tot slachthuis. Dierenwelzijn moet verbeteren”, aldus Caron. Verder kondigde de minister wel al aan dat voor eind 2017 alle slachthuizen doorgelicht moeten zijn door een onafhankelijke externe partner.

Actua-Commissie (herhaling), donderdag 31 augustus vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail