Offerfeest stuurt eerste schooldag in de war

Het islamitische offerfeest valt dit jaar op 1 september. Dat dreigt de eerste schooldag in vele steden te verstoren. Het katholieke onderwijs vroeg daarom aan minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) of het niet beter is dat het schooljaar op 4 september van start gaat. Chris Janssens van het Vlaams Belang heeft hier zijn bedenkingen bij.

Dit jaar valt het islamitisch Offerfeest uitzonderlijk op vrijdag 1 september. Scholen vrezen dat veel kinderen de eerste schooldag zullen missen, wat tot een problematische start kan leiden. Directeurs van het katholieke onderwijs vragen zich af, of het niet beter is van op 4 september de schoolpoorten te openen. “In onze regelgeving wordt bepaald dat het schooljaar start op 1 september, en dat zal ook 1 september blijven”, zegt minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V). Vlaams Parlementslid Chris Jannssens (Vlaams Belang) vreest dat veel scholen een pedagogische studiedag op 1 september zullen invoeren. Hierdoor zullen de moslims hun feestdag toch kunnen houden.

“De minister kiest voor een typische tussenweg, een tjevenweg”, zegt Chris Janssens, “Een pedagogische studiedag moet nuttig ingezet worden, en niet als toegeving voor de moslims”. Volgens de regelgeving zijn scholen vrij om een pedagogische studiedag in te voeren. Het basisonderwijs heeft recht op twee dagen, het secundair onderwijs heeft recht op één. Wie dat wil, kan dat ook op 1 september doen. “Ik zal me daar als minister niet mee bemoeien. Dat is volledig de schoolse vrijheid”, zegt minister Crevits.

Studio Parlement, woensdag 22 maart 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail