Norbert De Batselier stelt zijn politieke biografie voor

In de Schelp van het Vlaams Parlement heeft Norbert De Batselier zijn politieke biografie voorgesteld: ‘Norbert De Batselier. Een leven in de politiek’.
In 2006 nam De Batselier, na veertig jaar, afscheid van de actieve politiek, om directeur te worden van de Nationale Bank van België. Op basis van archiefonderzoek en gesprekken met 75 medestanders en tegenstrevers schetst deze politieke biografie een portret van een politicus, die onpopulaire maatregelen durfde te nemen vanuit een visie op lange termijn. Bart Hellinck is de auteur van dit boek. Hellinck verzorgde onder meer de inventarissen van de kabinetsarchieven van de socialistische ministers Roger De Wulf, Marc Galle, Freddy Willockx en Norbert De Batselier.
Gastheer Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement, verwelkomt de talrijke aanwezigen.

Norbert De Batselier was elf jaar lang voorzitter van het Vlaams Parlement. Hij was een verwoede voorvechter van politieke vernieuwing en het samenbrengen van progressieve krachten. Minister van Staat Jean-Luc Dehaene staat stil bij de stempel die De Batselier gedrukt heeft op de politieke cultuur.

De Batselier was de nationaal voorzitter van de Jongsocialisten. De rechterhand van ABVV-topman Georges Debunne. Zes jaar prominent lid van de oppositie. Zeven jaar Vlaams viceminister-president en elf jaar voorzitter van het Vlaams Parlement en burgemeester van Dendermonde. Onder meer de sluiting van de Kempense Steenkoolmijnen, de bouw van tienduizend sociale woningen en de strijd voor een beter leefmilieu behoorden tot zijn beleid.
Professor Doctor Els Witte is ere-rector van de Vrije Universiteit Brussel. Zij legt in haar toespraak onmiskenbaar de nadruk op de wetenschappelijke benadering van Norbert De Batselier en zijn pionierswerk.

Voorzitter van sp.a, Caroline Gennez benadrukt dat de visie van Norbert De Batselier een belangrijke invloed heeft gehad én nog steeds heeft op de ideologie van de partij.

En ten slotte neemt Norbert De Batselier zelf het woord. De Batselier heeft een ruime periode elk interview geweigerd, maar tijdens de persvoorstelling neemt hij uitgebreid de tijd om zijn visie, zijn ideologie uit de doeken te doen. Hij toont zich nog steeds bijzonder gepassioneerd door het socialisme.

ActuaTV geeft drie exemplaren van ‘Norbert De Batselier’ ‘Een leven in de politiek’ weg. Wilt u een exemplaar van de politieke biografie in de wacht slepen? Beantwoord dan de wedstrijdvraag onder de rubriek: Win!

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*