Masterplan gevangenissen schakelt een versnelling hoger

Het Masterplan 2008-2012-2016 voor een gevangenisstructuur in humane omstandigheden krijgt een nieuwe impuls. Tijdens een persconferentie in de Wetstraat 16 geven Didier Reynders, in de naam van de Regie der Gebouwen en minister van Justitie, Stefaan De Clerck tekst en uitleg bij de nieuwe maatregel. Didier Reynders benadrukt dat er al heel wat vooruitgang is geboekt inzake de renovatie van de bestaande infrastructuur. Op die manier wil de regering de verloren capaciteit herstellen. Daarnaast wordt er volop gewerkt aan extra cellen op bestaande locaties. Ook zullen er 7 nieuwe inrichtingen bijkomen ter uitbreiding van de capaciteit en daarbovenop komen er nog eens zes bij, ter vervanging van de verouderde infrastructuur. Ook worden er momenteel tal van onderhoudswerken uitgevoerd zodat de leef- en werkomstandigheden optimaal gewaarborgd worden.
Van de bouw van 7 nieuwe inrichtingen bevinden vier projecten zich momenteel in een fase van de procedure tot gunning van de opdrachten. Het gaat hierbij om zogenaamde DBFM-operaties. Concreet gaat het over 444 plaatsen in Dendermonde, 300 in Beveren, in Leuze-en-Hainaut en Marche-en-Famenne. Daarnaast bevinden drie projecten van de zeven zich in de studiefase. Hierbij gaat het over het Centrum voor geïnterneerden in Gent en Antwerpen en over het Centrum voor jeugddelinquenten in Achêne.
Wat de bouw van zes nieuwe inrichtingen betreft, ter vervanging van de verouderde infrastructuur: de projecten bevinden zich in de fase van studies in verband met haalbaarheid en of de verwerving van terreinen.
Aan de hand van alternatieve financieringsmethodes wil de regering de budgettaire weerslag op het netto te financieren saldo van de Staat beperken. En bovendien worden op die manier de risico’s naar de privépartner overgedragen. Het gaat hierbij om de bouw, de beschikbaarheid, de overschrijding van budgettaire grenzen, de timing en onderhoud. De looptijd van het contract bij de alternatieve financieringsmethode bedraagt 18 tot 25 jaar.
Minister van Justitie, Stefaan De Clerck is bijzonder opgetogen over de nieuwe investeringen en verzekert dat de uitvoering op schema zit.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*