De ‘Vlaamse populaire muziek’ telt volgens een studie van de Universiteit Antwerpen de kwaliteiten op van de ‘schlager’ (emotioneel, dansbaar) en van het ‘levenslied’ (persoonlijke verhalen). De eigenschappen: herkenbaar, toegankelijk, meezingbaar en meestal Nederlandstalig. Toch stelt zich een structureel probleem: de sector wordt in het culturele circuit miskend en mis bedeeld.
Uit cijfers die onderzoekster Nathalie Claessens bijeenbracht, vallen enkele discrepanties af te leiden. Vlaamse populaire muziek telt meer dan 12 procent van de Belgische muzikanten, haalde tussen 2000 en 2013 bijna 9 procent van de albumverkoop in Vlaanderen en 6,6 procent van de singleverkoop, maar krijgt niet meer dan 3 procent airplay op de radiozenders. Bij de familiezender Radio 2, waar het genre zich het meest thuis voelt, is dat 4,5 procent.
In een memorandum aan de politieke wereld pleit VLAPO, de Vereniging van Vlaamse podiumartiesten, voor het beter naleven van quota’s door de VRT. Indien de openbare omroep het Vlaamse populaire lied niet wel erkennen, kan die taak worden toevertrouwd aan een commerciële omroep. VLAPO vraagt aan alle politieke partijen erover te waken dat bij de verdeling van de radiofrequenties in 2016 aan minstens één nationale radio voornoemde quota te verbinden aan de licentie, zodat deze sector de nieuwe impuls kan krijgen die ze verdient.
De TV-omroepen Actua-TV en MENT TV bundelen de krachten en brengen samen een debat rond de problematiek van de Vlaamse populaire muziek. Elke politieke partij wordt om haar standpunt gevraagd. Het debat is doorspekt met Vlaamse muziek van onder meer Rocco Granata, Johan Verminnen, Conny Neefs samen met Toots Tielemans, Christoff en Will Tura.
Actua-Debat in samenwerking met MENT TV over het Vlaamse lied, zondag 18 mei om 22u00 op Actua-TV, daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel.