In memoriam: de afscheidsspeech van Paul Van Grembergen

 

Op zaterdag 4 juni is gewezen Vlaams minister Paul Van Grembergen op 78-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de sleutelfiguren van de ter ziele gegane Volksunie en koos later voor het progressieve Spirit van Bert Anciaux. Hij was onder meer Kamerlid, Vlaams Parlementslid, Vlaams minister en burgemeester van de Oost-Vlaamse gemeente Evergem. Na zijn pensionering bleef hij actief in verschillende culturele organisaties.

Huldezitting

Naar aanleiding van het overlijden van de heer Van Grembergen zendt ActuaTV zijn laatste toespraak in het Vlaams parlement opnieuw uit. Tijdens een buitengewone plenaire vergadering op woensdag 31 maart 2004 werd hulde gebracht aan Wivina Demeester en Paul Van Grembergen voor hun dertig jaar parlementair mandaat. Van Grembergen, nochtans een beminnelijk man met een zachtaardig karakter, haalde tijdens zijn toespraak verrassend hard uit naar de media:

Momenteel heeft populariteit te maken met touwtjespringen, waarbij de media het touw vasthouden. Zolang het touw wordt vastgehouden lijkt dit leuk, maar hetzelfde touw zal gebruikt worden om politici op te hangen.

Villa Infantila

Ook Villa Politica, het politieke duidingsprogramma van de VRT, moet het ontgelden. Hun stijl ervoer hij als betuttelend:

Wij hebben hier gedroomd van Den Haag Vandaag en we meenden dat dit het politieke forum zou zijn waarop we de politieke discussie op een volwassen wijze zouden aanbrengen bij de gemeenschap. Het werd echter Villa Politica, of beter Villa Infantila.

Die uitspraken veroorzaakten in 2004 nogal wat beroering, vooral onder Wetstraatjournalisten. Het is zeer uitzonderlijk dat een politicus in het openbaar kritiek durft te uiten op de vierde macht. Zijn woorden kwamen toen hard aan.

Wijlen Van Grembergen werd tijdens de huldezitting ook bewierookt door toenmalig minister-president Bart Somers en toenmalig voorzitter van het Vlaams Parlement Norbert De Batselier.

Op donderdag 9 juni om 18u30 kan u de afscheidsspeech van Paul Van Grembergen integraal herbekijken. Daarna 24 uur lang te bekijken in onze nieuwslus.

Fotogallerij

Facebooktwittermail