Liesbeth Homans over de beruchte Diyanet-moskeeën

Moskee

Bevoegd minister Liesbeth Homans heeft vooralsnog slechts één van de dertien erkenningen van de beruchte Diyanet-moskeeën ingetrokken. Die moskeeën zouden in opdracht van Turks president Erdogan spionagepraktijken uitvoeren in ons land. De andere moskeeën kregen een brief met enkele pertinente vragen van de minister. Bijvoorbeeld: Zijn Gülen-aanhangers welkom in deze moskee? In het Vlaams Parlement vraagt men zich af of er al antwoord is gekomen op die vragen.

De procedure tot de intrekking van de erkenning van de Diyanet-moskee in Beringen loopt al een tijdje. Minister van Binnenlands Bestuur, Liesbeth Homans (N-VA), deed dit op basis van een rapport van Staatsveiligheid. Daaruit zou blijken dat de moskee niet voldoet aan de voorwaarden voor erkende moskeeën in Vlaanderen. Volgens Homans polariseert de moskee en integreert ze buitenlandse conflicten. Vervolgens vroeg de minister via een brief aan de andere Diyanet-moskeeën een dossier op te stellen over vermeende leden en organisaties verbonden aan Gülen. “Ik had op voorhand geen vertrouwen in het antwoord en dat werd bevestigd. Van elke Diyanet-moskee kreeg ik hetzelfde antwoord”, zegt minister Homans. “Ik zal nu alle gemeentebesturen in het grondgebied van de Diyanet-moskeën bevragen”.

De minister herhaalde dat ze zonder voldoende informatie geen moskee meer zal erkennen in Vlaanderen. “De kern van het probleem is dat de minister niet de individuele rapporten krijgt van de Diyanet-moskeeën. Zo kan de minister niet overgaan tot een beslissing”, zegt Nadia Sminate (N-VA). “Waarom wil Staatsveiligheid de individuele rapporten niet geven? Bestaan de rapporten wel? Het is allemaal heel vreemd”. Volgens Vlaams Belang heeft het al lang genoeg geduurd. Ze pleiten dan ook voor de intrekking van de erkenning van alle Diyanet-moskeeën.

Actua-Commissie, dinsdag 13 juni 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail