Gemeente 2012. Kort verkiezingsnieuws.

We beginnen ons overzicht van het verkiezingsnieuws in het Limburgse Riemst. Daar zal niemand minder dan Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans in oktober de N-VA-lijst trekken. De 61-jarige Peumans was er in het verleden al 12 jaar burgemeester, sinds de verkiezingen van 2007 is hij actief als schepen. Hoe de Limburger zijn eventuele taken als burgemeester wil combineren met zijn mandaat als parlementsvoorzitter, is niet bekend.

We blijven in Limburg. Want ook in het noordelijk gelegen Lommel doet een oude bekende een gooi naar de burgemeesterssjerp. Huidig burgemeester Peter Vanvelthoven is er door de lokale sp.a-afdeling aangewezen als kopman voor “Lijst Burgemeester”, een lijst waarop ook alle huidige schepenen van sp.a en Open VLD vertegenwoordigd zullen zijn. De socialisten zijn al 24 jaar aan de macht in Lommel. Voor Vanvelthoven zelf zou winst in oktober hem een tweede ambtstermijn als burgemeester opleveren.

In de Kempense gemeente Mol gaat Vlaams parlementslid Kathleen Deckx dan weer de socialistische lijst aanvoeren. Deckx is momenteel bezig aan haar eerste ambtstermijn als Vlaams Volksvertegenwoordiger. In Mol zelf, waar de sp.a in de oppositie zit, is ze al meer dan 10 jaar gemeenteraadslid.

Wie past voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, is CD&V’ster Cindy Franssen, Vlaams volksvertegenwoordiger, senator en gemeenteraadslid in Oudenaarde. De christendemocraten maken er deel uit van de meerderheid, en Franssen had al toegezegd om de CD&V-lijst van onderuit mee te versterken. Maar daar komt de Oudenaardse nu dus op terug. Franssen hoopt zo meer tijd vrij te kunnen maken voor haar gezin en haar engagementen op nationaal niveau.

In Antwerpen drukte Open VLD-voorzitter Alexander De Croo dit weekend het gerucht de kop in dat zijn partij in oktober samen met CD&V en de sp.a van burgemeester Patrick Janssens op n lijst zal staan. Afgelopen week hengelde de Antwerpse stadslijst nochtans openlijk naar de diensten van de liberalen, door Annemie Turtelboom, die onlangs aankondigde dat ze binnenkort naar de Sinjorenstad zal verhuizen, de tweede plaats op die stadslijst aan te bieden. Voorzitter De Croo zegt gecharmeerd te zijn door het huwelijksaanzoek. Maar zijn partij zal de komende maanden zelf bepalen hoe en met wie ze naar de kiezer trekken.

Nog in Antwerpen dreigt Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter in de schaduw te belanden door de strijd tussen huidig burgemeester Patrick Janssens en N-VA-voorzitter Bart De Wever. De partij wil zich daarom opnieuw profileren, en doet dat met de campagneslogan: “Vrijheid of islam – durven kiezen”. Op de campagnefoto poseert dochter An-Sofie in sluier n bikini tegen de islamisering van de samenleving. Ook haar oudere zus Karolien Dewinter draagt haar steentje bij, zij zal in oktober de districtslijst van het Vlaams Belang in Merksem duwen.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*