Dit was 2015: vluchtelingen stromen toe

Tijdens de kerstvakantie blikken we elke dag terug op een politiek debat dat de actualiteit van het voorbije jaar heeft gekleurd.

Aan het einde van de zomer beheerst de asielcrisis volledig de politieke actualiteit. Vluchtelingen stromen met honderden tegelijk Europa binnen. Met bootjes, via de Middellandse Zee, of over land via Oost-Europa. Vaak zijn het Syriërs, Afghanen en Irakezen op de vlucht voor geweld in eigen regio. Geweld dat IS en andere extremistische groeperingen als wapen gebruiken in de strijd voor hun eigen grote gelijk.

Maar de Europese lidstaten zitten gelukkig niet stil. Jean Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, neemt het initiatief om zo’n 120.000 vluchtelingen over de verschillende Europese lidstaten te verspreiden. Al zijn niet alle Europese leiders even gelukkig met dat plan.

In Brussel wordt het Maximiliaanpark dan weer wekenlang de nieuwe thuis van honderden vluchtelingen, die er in een geïmproviseerd tentenkamp wachten op de behandeling van hun dossier bij Dienst Vreemdelingenzaken. Op initiatief van staatssecretaris Theo Francken worden er daarom bedden geplaatst in het leegstaande WTC-3 gebouw, maar dat initiatief heeft niet meteen succes, tot groot ongenoegen van Francken zelf.

“Dit was 2015”, aflevering 9. Woensdag 30 december vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail