De perikelen rond de Oosterweelverbinding blijven duren.
Het is een duel geworden tussen het studiebureau Arup-Sum en het consortium THV Noriant. Beiden hebben een tracé klaarliggen om de Antwerpse ring te ontsluiten. Arup-Sum kiest voor een tunnel, THV Noriant voor de Lange Wapper.
Tijdens een speciale commissievergadering lichten de twee spelers hun tracé toe … De arena is voor de gelegenheid De Schelp, de ondergrondse multifunctionele zaal van het Vlaams Parlement. Het biedt de geïnteresseerde parlementsleden, de bevoegde ministers en de betrokken actiegroepen de kans om tussen te komen in het debat.
Zowel het viaduct als de geboorde tunnel hebben een aantal voor- en nadelen. We zetten de belangrijkste ervan eens op een rijtje.
Eén aspect is de veiligheid. Het Arup-Sum tracé boort onder drie verschillende Seveso-bedrijven. De kans op grondverzakkingen is reëel en maakt van de boring een risicovolle aangelegenheid.
Een ander punt van kritiek is dat Arup-Sum geen Oosterweelknooppunt op rechteroever voorziet, waardoor de toegankelijkheid van de haven in het gedrang kan komen. Ook het sluipverkeer in de stad vermindert hierdoor niet.
Een belangrijk discussiepunt is het milieu. Het voordeel van een tunnel is de afname van geluidsoverlast. Maar een tunnel moet worden verlicht en verlucht en daar hangt een prijskaartje aan vast. De in- en uitgangen van de tunnel stoten een hoge concentratie van fijn stof uit. Een brug verspreidt het fijn stof geleidelijker.
Dan is er nog het kostenplaatje. Volgens Arup-Sum is de tunnel 100 miljoen euro goedkoper dan het Bam-tracé. De Bam spreekt dit tegen. Het voordeel van een brug is dan weer dat het onderhoud ervan goedkoper is.
Een groot nadeel van de Lange Wapper is de inplanting ervan. Die is ingrijpend, aan de aansluiting ter hoogte van het Sportpaleis maar ook ten Noorden van het Eilandje. Tegenstanders van het viaduct spreken ook van een visuele vervuiling. De tunnel zou nauwelijks te zien zijn.
Open VLD heeft zich altijd al geprofileerd als voorstander van de Lange Wapper. Maar sinds de verkiezingen van 7 juni zit de partij in de oppositie. Hebben ze hun profiel aangescherpt of zelfs hun koers gewijzigd?
N-VA’er Jan Peumans is niet alleen de nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement, maar ook nog de voorzitter van de bijzondere commissie. Maar dat houdt niet in dat hij zijn kritiek in het dossier laat varen. In een interview met de krant De Standaard meldde Peumans als dat hij zijn klep niet zal houden. En hij houdt woord.
De burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens, is tegen de Lange Wapper.
Nu is het wachten tot 3 september. Dan wordt in de Antwerpse gemeenteraad het referendum van 18 oktober vastgelegd. De actiegroep StRaten-generaal schaart zich alvast achter tunnel-tracé van Arup-Sum en wil dat het referendum gaat over de keuze tussen het viaduct Lange Wapper en het tracé van Arup-Sum met een boortunnel onder de haven.
Intussen loopt de procedure voor de bouwaanvraag van de Lange Wapper gewoon door. De Vlaamse regering wacht daarvoor het openbaar onderzoek af, met het referendum en het advies van het Antwerpse stadsbestuur. Pas eind dit jaar wordt de knoop doorgehakt.
Laat een reactie achter