Bijen’ (Katholieke Hogeschool Mechelen) wint de vierde editie van Actua-Talent. Proficiat!

De voorbije weken kon u als kijker de eindwerken van pas afgestudeerde journalisten bekijken en beoordelen. Via de rode knop bepaalde u welke reportage een voldoende of onvoldoende kreeg. De vijf eindwerken met de beste score worden nu ter beoordeling aan een professionele vakjury voorgelegd. Zij bepalen wie dit jaar de talentenjacht wint! Dit zijn de vijf eindwerken die het grootste aantal positieve stemmen kregen:
Op 1 staat: Een nieuw leven in het asielcentrum van Delphine Bastien uit de Arteveldehogeschool. Op 2 staat: Doel, gedoemd om te verdwijnen? van Chloë Wolfs uit de Erasmus Hogeschool Brussel. Op 3 staat: Bijen van Eveline Vanduynhoven, Silke Castro en Jolien Verbruggen uit de Katholieke Hogeschool Mechelen. Op 4 staat: De trots van België van Pieter De Smet uit het Narafi. En op de vijfde plaats: Pascal van Fabian De Wilde uit het Narafi fragment.
Deze vijf eindwerken worden onderworpen aan de kritische blik van onze vakjury. Zij geven elk apart hun score. Het beste eindwerk krijgt 3 punten, het tweede beste twee punten en het derde beste 1 punt. De scores van alle juryleden worden opgeteld. Het eindwerk met de beste score wordt de winnaar van Actua-Talent!
* Ivo Belet was jarenlang journalist en nieuwslezer van Het Journaal op de openbare televisiezender VRT. Daarnaast zag u hem als anker voor het duidingsmagazine Terzake op Canvas. Nu is hij Europarlementslid voor de CD&V.
Dit is de top-drie van Ivo Belet:
Op plaats drie komt Een nieuw leven in het asielcentrum. Deze plaats is één punt waard. (1)
Twee punten gaan naar de tweede plaats. Daar komt de Bijen-reportage te staan. (2)
De reportage Pascal is de favoriet van jurylid Ivo Belet, het maximum van drie punten gaat dan ook naar dit Narafi-eindwerk. (3)
* Pol Van Den Driessche was gedurende zeven jaar politiek journalist van De Standaard. Daarna leidde hij vijf jaar de redactie van Het Nieuwsblad. Hij deed televisie-ervaring op bij VTM, onder andere voor de programma’s Recht van antwoord, Polspoel & Desmet en Royalty.
De top-drie van Pol Van Den Driessche ziet er dus als volgt uit:
De reportage van Delphine Bastien over Asielzoekers eindigt op de derde plaats en krijgt daardoor één punt. (1)
Bijen, een reportage uit de Katholieke Hogeschool in Mechelen weet ook Pol Van Den Driessche te charmeren en strandt op de tweede plaats. (2)
En net als Ivo Belet geeft Pol Van Den Driessche het maximum aantal punten aan de reportage Pascal. (3)
* Johan Verstreken verdiende zijn televisiestrepen in de jaren tachtig. Toen werkte hij als omroeper op de toenmalige BRT. Later presenteerde hij ook enkele programma’s waaronder “De Muziekdoos” en “Johan en Koko”. Begin jaren negentig bedacht hij samen met Bert Smets en Piet Soete het intussen overbekende televisiekonijn Hopla. Momenteel is hij politiek actief, als Vlaams parlementslid voor de CD&V.
In de top-drie van Johan Verstreken eindigt Nieuw leven in een asielcentrum op de derde plaats en behaalt daarmee een extra punt. (1)
De reportage Doel krijgt van Johan de zilveren medaille toegewezen. (2)
Het maximum van drie punten gaat naar de Bijen-reportage. (3)
Wanneer we de punten van de drie juryleden samentellen krijgen we de volgende top-drie:
Nieuw leven in een asielcentrum eindigt op de derde plaats, met een score van 3 punten.
Het portret ‘Pascal’ haalt met 6 punten net niet de eerste plaats en moet zich tevreden stellen met zilver.
En de winnaar van Actua-Talent 2009, met 7 punten, is de reportage ‘Bijen’.

De pas afgestudeerde reportagemakers winnen naast eeuwige roem ook nog deze hoge-definitie camera, aangeboden door Format C. Proficiat!

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*