Dagpsychiatrie voor jongeren in gevaar

Dagpsychiatrie

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft het mes gezet in de dagpsychiatrie voor jongeren. In drie jaar tijd zou het budget halveren en zullen sommige gespecialiseerde therapieën niet meer worden uitgevoerd. Door het versluizen van het budget op federaal niveau komt ook de werking op Vlaams niveau in gedrang. Daarom hebben de fracties van Groen en sp.a in de commissie Welzijn een voorstel van resolutie ingediend zodat Vlaams Minister van Welzijn Jo Vandeurzen de gevolgen voor Vlaanderen kan beperken.

In een besluit van minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open Vld), dat in het Staatsblad reeds verscheen, staat dat de personeelsbudgetten in de kinder- en jeugdpsychiatrie gehalveerd zullen worden. “De noden zijn hoog maar de belangstelling van de regering is laag. Zo is de situatie voor de kinderpsychiatrie”, zegt Karin Jiroflée (sp.a). Oppositiepartijen sp.a en Groen willen dan ook dat de maatregel ingetrokken wordt. “Gemiddeld moeten minderjarigen 365 dagen wachten voor een dagopname in de kinderpsychiatrie. Toch gaat minister De Block besparen! Hoe kan dit?”, zegt Anne Dedry (Groen). Volgens minister De Block gaat het niet om een besparing maar een verschuiving van middelen in de hele ziekenhuisfinanciering. “Het geld blijft in het algemene ziekenhuisbudget zodat het elders, maar ook in de kinderpsychiatrie, voor andere patiënten en zorgverstrekkers kan worden gebruikt”, zegt De Block.

Door het versluizen van het budget van zo’n 7 miljoen euro, komt niet alleen de reguliere werking in gevaar, ook de initiatieven op Vlaams niveau komen in het gedrang. Zoals de initiatieven op vraag van Jo Vandeurzen (CD&V), Vlaams minister van Welzijn. Vorig jaar deed de minister namelijk een oproep om méér dagplaatsen te creëren. Dit om kwetsbare minderjarigen, zoals getraumatiseerde minderjarige vluchtelingen of slachtoffers van tienerpooiers, beter te kunnen ondersteunen. Eind dit jaar zouden er 141 dagplaatsen bijkomen. Vandeurzen is naar verluidt ‘not amused’ met de beslissing van zijn federale collega. Tijdens de commissie Welzijn hopen oppositiepartijen Groen en sp.a dat de schade op Vlaams niveau kan beperkt worden.

Actua-Commissie, vrijdag 21 juli vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail