Bruno Tuybens: ‘Geen variabele verloning voor onafhankelijke bestuurders’

De arrestatie van gewezen VBO-topman Luc Vansteenkiste zorgt voor schokgolven in het Vlaamse bedrijfsleven. Ethiek en corporate governance staan al jaren hoog in het vaandel van de bedrijfsleiders. Nu blijkt daar weinig van te merken te zijn.
Actua-TV praat daarover met sp.a-Kamerlid en gewezen Staatssecretaris voor Overheidsbedrijven Bruno Tuybens.
Voor SP.a kamerlid en gewezen staatssecretaris van Overheidsbedrijven Bruno Tuybens kan het niet dat onafhankelijke bestuurders in beursgenoteerde bedrijven naast hun vaste zitpenningen ook nog eens een variabele verloning krijgen die is gebonden aan de evolutie van de aandelenkoers.
In een gesprek met Actua-TV verwijst Tuybens concreet naar “een gewezen eerste minister” die als onafhankelijk bestuurder zetelt in de raad van bestuur en naast zijn bestuurdersvergoeding ook nog eens een verloning krijgt die gekoppeld is aan de aandelenkoers. “Dat druist in tegen alle wat te maken heeft met het begrip onafhankelijk bestuurder, aldus Tuybens, zo’n bestuurder vertegenwoordigt de algemene belangen van de overheid. Door hem een koersgebonden verloning te geven koppel je zijn mandaat aan korte termijn doelstellingen en precies dat is verkeerd.” Ook in het dossier Fortis herkent Tuybens het systeem waarbij bevriende ondernemers uit een select clubje elkaar benoemen als onafhankelijke bestuurder en dan gaan werken volgens het criterium “if you’ll scratch my back, I’ll scratch yours”.
Hij pleit dan ook voor een beter omschreven statuut van echte onafhankelijke bestuurders.

Actua-Exclusief op Actua-TV, donderdag 24 september 2009, om 18u30 en daarna in carrousel

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*