Actua-Zorg: Kasper Bormans schrijft boek over omgang met dementie

In zijn boek Wat Alz neemt onderzoeker Kasper Bormans ons mee op een tocht vol creatieve en ongecompliceerde tips om de dagdromen van ouderen met dementie terug boven water te halen. Vandaag gaat hij op bezoek in Dagcentrum De Wingerd in Leuven, waar een reminiscentie-activiteit doorgaat. Daarbij staan vooral plezierige en fijne herinneringen uit het verleden op de voorgrond. Het thema van deze sessie is mode.

Kasper stelt wat als-vragen aan de mensen, en hoopt zo een gesprek aan te knopen met de mensen. Aanvankelijk loopt eerst niet bepaald vlot, maar met enkele technieken uit de reclamewereld vindt hij toch een manier om een gesprek aan te knopen. Ook bij heel dagelijkse handelingen kunnen marketingtechnieken heel handig zijn: hoe kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de maaltijden in het woonzorgcentrum aangenamer verloopt?

Kasper concludeert in zijn boek dat het wel degelijk mogelijk is mensen met dementie wakker te maken. Al is het maar voor even, het loont zeker de moeite het zelf eens te proberen, bijvoorbeeld met een wat als-vraag.

Actua-Zorg, vrijdag 14 augustus om 18u op ActuaTV. Daarna afwisselend met Actua-Europa en Actua-Nieuws te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail