Actua-Sport met Jean-Marie Dedecker: De Ronde van Vlaanderen

Een kleine week nog en dan wordt de Koningin aller koersen gereden: de Ronde van Vlaanderen. Wielerliefhebbers zijn nu al warmgereden voor een van de sportieve hoogtepunten van het jaar.
Samen met sportkenner Jean-Marie Dedecker analyseren we niet alleen het sportieve gebeuren maar ook wat er beweegt achter de schermen van deze wielerklassieker. Volgens politicus en sportkenner Jean-Marie Dedecker maken de burgemeesters van Geraardsbergen, Ninove en Galmaarden machtsmisbruik in hun strijd om de Ronde van Vlaanderen op het grondgebied van hun gemeente te houden. De genoemde burgemeesters hebben met dat laatste doel voor ogen vandaag een petitie voorgesteld. Maar volgens Dedecker draait alles in dit verhaal rond het kasteel Oudeberg, een horecazaak gevestigd in een kasteel op de Muur van Geraardsbergen. Elk jaar organiseert Oudeberg een eigen VIP-tent op de dag van de Ronde en dat steekt al lang de ogen uit van de NV Flanders Classics, organisator van de Ronde. De zaakvoerder van Oudeberg heeft nu de betrokken burgemeesters op bezoek gehad en die dreigen er mee moeilijk te doen wanneer Oudeberg zijn aantal VIP-gasten niet beperkt tot één derde en een vergoeding betaalt aan Flanders Classics. Kasteel Oudeberg is erkend als monument en de lokale overheid kan daarbij inzake vergunningen de zaken fors bemoeilijken. Uit alles blijkt dat de Ronde er mee dreigt Geraardsbergen links te laten liggen wanneer Oudeberg blijft zijn VIP-tent plaatsen en niet wordt ‘geneutraliseerd’ door het gemeentebestuur.
“Ik moei mij daar niet mee, zegt Dedecker, ik heb ook de tegenpartij niet gehoord in dit verhaal. Wat mij wel stoort is dat de pers daar niets mee doet en veel te weinig kritisch is. De pers is mee betrokken bij de organisatie van de Ronde. Zo verbiedt de VRT aan Oudeberg dat ze hun beeld op grote schermen zouden tonen. Zoals elke organisator wil Flanders Classics een monopolie uitbouwen. En dat is gevaarlijk. De zaakvoerder van Oudeberg heeft zijn zaak uitgebouwd aan de hand van zakencijfers die rekening houden met de Ronde. Wanneer dat wegvalt is dat een zware klap voor het bedrijf. Dat is het gevaar van monopolievorming.”
Actua-Sport, maandagom 19u00 op Actua-TV en daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*