Actua-Nieuws: meerderheidspartijen stellen Vlaams regeerakkoord voor

Vertrouwen, verbinden, vooruitgaan. Het zijn de 3 kernwoorden in het Vlaams regeerakkoord, dat meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD woensdagmiddag hebben voorgesteld in het Vlaams parlement. Toekomstig minister-president Geert Bourgeois van N-VA nam daarbij als eerste het woord. Vlaanderen staat volgens hem voor een boeiende periode, al moeten er ook wel de nodige obstakels overwonnen worden.

Voor Kris Peeters van CD&V was het leiden van de onderhandelingen zijn voorlopig laatste wapenfeit op Vlaams niveau. Of zien we hem binnenkort terug aan het hoofd van de Wetstraat 16? CD&V haalt met Onderwijs en Welzijn in ieder geval de 2 zwaarste bevoegdheden binnen. Zo bevat het regeerakkoord onder meer passages over de gelijke kinderbijslag en de uitvoering van het masterplan voor de hervorming van het secundair onderwijs.

De liberalen mochten in laatste instantie pas mee aanschuiven aan de onderhandelingstafel. Toch is partijvoorzitter Gwendolyn Rutten bijzonder opgetogen over de bevoegdheden die Open VLD kon binnen halen. Opvallend: tijdens de persconferentie werd er met geen woord gerept over de Oosterweelverbinding en de eventuele overkapping van de Antwerpse Ring. Hebben de liberalen op dat vlak moeten inbinden?

Vanaf vrijdag komt het parlement dus even terug uit vakantie. Uiteraard kan u dit allemaal live volgen op Actua-TV. Vrijdag zenden we vanaf 10u rechtstreeks uit vanuit de Koepelzaal van het Vlaams parlement. De Vlaamse regering wordt dan officieel verkozen. In de namiddag vanaf 15u legt de Vlaamse regering de eed af en zal de de minister-president de regeringsverklaring voorlezen. Zaterdag vanaf 10u starten de volksvertegenwoordigers met het debat en hopelijk ook met de stemming over het regeerakkoord. Na afloop krijgt u zoals gewoonlijk de hoogtepunten opnieuw te zien in onze nieuwslus.

Actua-Nieuws, woensdag 23 juli vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend in de nieuwslus, afwisselend met Actua-Talent en Nieuwe Leeuwen.

Facebooktwittermail