Actua-Live: de volledige Vlaamse regeringsvorming live in alle details

Alle commentatoren zijn het erover eens: Vlaanderen krijgt voor het eerst wat het heeft gevraagd, een Vlaamse centrum-rechtse regering, op federaal vlak vertaald in een regering zonder de PS. Maar diezelfde commentatoren liggen meteen ook op vinkenslag: het is erop of eronder. Zal Bart De Wever zijn politieke ambitie vijf jaar lang kunnen volhouden en waarmaken, of zal hij langzaam leeglopen zoals een slecht gebonden ballon?

Op Actua-TV kan u de start van de nieuwe Vlaamse regering live vanop de eerste rij meemaken. Bij deze een overzicht van wat u mag verwachten.

Vrijdag 25 juli 2014

10u00: eedaflegging Vlaamse ministers

De onderhandelingen tussen N-VA, CD&V en Open Vld hebben geleid tot een akkoord over de vorming van een nieuwe Vlaamse Regering. Het parlement verkiest vervolgens de ministers die de regering vormen. Dat gebeurt via een voordrachtslijst die ondertekend wordt door een volstrekte meerderheid van de Vlaamse volksvertegenwoordigers. De lijst moet zowel mannen als vrouwen bevatten en minstens één minister moet uit Brussel komen. De verkozen ministers leggen de eed af in handen van de voorzitter van het Vlaams Parlement. De minister-president moet ook nog de eed afleggen bij de koning.

15u00: regeringsverklaring en eedaflegging opvolgers

Onderzoek geloofsbrieven en eedaflegging opvolgers Vlaamse ministers

De parlementsleden die minister zijn geworden in de Vlaamse Regering moeten worden vervangen in het parlement. Na het onderzoek van hun geloofsbrieven leggen hun opvolgers de eed af als Vlaams volksvertegenwoordiger.

Regeringsverklaring

De minister-president leest de regeringsverklaring van de nieuwe Vlaamse Regering voor. Het parlementaire debat over het regeerakkoord volgt op zaterdag.

Zaterdag 26 juli 2014

10u00: debat over het regeerakkoord en vertrouwensstemming

Zaterdag debatteert het parlement over het regeerakkoord. Aansluitend volgt de hoofdelijke stemming over het regeerakkoord waardoor de meerderheid het vertrouwen geeft aan de nieuwe Vlaamse Regering

Actua-Live, vrijdag en zaterdag as., integraal en zonder onderbrekingen. Daarna te herbekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail