Actua-Flash. Kort politiek nieuws op Actua-TV.

N-VA ziet de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober als een belangrijke opwarming voor de federale stembusgang in 2014. Dat laat Kamerfractieleider en kandidaat-burgemeester van Brasschaat Jan Jambon weten in een interview met een Franstalige krant. “Deze verkiezingen zijn de eerste sinds het aantreden van de regering Di Rupo, wat de Vlaming in staat stelt om het beleid van de premier te belonen of af te straffen”, aldus Jambon. Verder liet Jambon het niet na om te benadrukken dat de splitsing van België voor de N-VA geen doel op zich is, maar wel een middel om het welzijn en de welvaart blijvend te kunnen garanderen.

In de reactorvaten van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2, die op dit moment gesloten zijn voor verder onderzoek, werden in 1979 al scheurtjes vastgesteld, 3 jaar voor de centrales effectief werden opgestart. Dat schrijft de krant De Morgen. De scheurtjes van meer dan 30 jaar geleden zouden te wijten zijn aan een productiefout, net als de beschadigingen die begin deze zomer werden ontdekt. Maar volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle gaat het zeker niet om dezelfde scheurtjes. Die van 1979 werden destijds van nabij opgevolgd en hersteld, en waren bovendien ook van een ander type, aldus het FANC.

Voor federaal minister Paul Magnette in het najaar een eventuele overstap maakt naar de lokale politiek in Charleroi, is er zeker nog één project dat hij tot een goed einde wil brengen: het dossier rond de hervorming van de spoorwegen. Dat liet de PS’er weten meteen nadat hij woensdag aankondigde kandidaat-burgemeester te zijn. Intussen heeft Magnette al samen gezeten met de spoorvakbonden, maar dat overleg leverde maar weinig op. Beide partijen houden er immers totaal verschillende standpunten op na. Zo wil Magnette in de toekomst naar een tweeledig structuur bij de spoorwegen, waarbij de NMBS Holding verdwijnt, maar NMBS en Infrabel afzonderlijk van elkaar blijven bestaan. De vakbonden zien dit niet zitten, zij zijn voorstander van een geïntegreerde structuur.

N-VA-Senator Karl Vanlouwe gaat op 14 oktober de lijst trekken in de gemeente Ganshoren. De partij wil er werk maken van veiligheid, tweetaligheid en een Nederlandstalige bibliotheek. De 41-jarige advocaat is momenteel voorzitter van de Senaatscommissie Buitenland en Defensie, daarvoor was hij actief in het Brussels parlement.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*