Actua-Flash. Kort politiek nieuws op Actua-TV

Paul Magnette is van plan om de Wetstraat in Brussel in te ruilen voor de Dorpsstraat in Charleroi, als zijn partij er tenminste de gemeenteraadsverkiezingen wint. Dat heeft de PS’er aangekondigd op een persconferentie. Magnette is kandidaat-burgemeester van de stad in de provincie Henegouwen, en de kans dat de PS er z’n slag thuis haalt is enorm groot. De socialisten wonnen er het afgelopen decennium elke verkiezing die  georganiseerd werd, zelfs toen Charleroi geplaagd werd door politieke schandalen. In de regering Di Rupo is Magnette sinds december vorig jaar actief als minister van Overheidsbedrijven, Wetenschapsbeleid en Ontwikkelingssamenwerking. Onder eerste ministers Verhofstadt, Leterme en Van Rompuy was hij bevoegd voor Klimaat en Energie. Binnen de PS wordt Magnette beschouwd als de ‘coming man’, die ooit in de voetsporen van Elio Di Rupo zal treden.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is niet opgezet met een persbericht dat de jongerenafdeling van CDH verspreid heeft. Daarin kondigden bij wijze van grap het overlijden van Reynders aan. In een satirische tekst, gebaseerd op het communiqué waarmee Reynders zelf hulde bracht aan de recent overleden PS-kopstukken Daerden en Spitaels, omschrijven de CDH-jongeren hem als “een opmerkelijk man, die controverse opwekt met zijn polemische en soms kwetsende houdingen”. Reynders laat vanuit Congo weten dat hij excuses verwacht van CDH-voorzitter Benoit Lutgen.

De Griekse premier Antonis Samaras vraagt aan Europa meer tijd om de nodige hervormingen en besparingen door te voeren. Zo krijgt de Griekse economie extra ademruimte om zich te herstellen van de gevolgen van de Europese crisis. Samaras zit eind deze week nog samen met Duits Bondskanselier Angela Merkel. Op de vraag of de Europese Commissie zo’n uitstel een goed idee vindt, werd op de dagelijkse persconferentie alvast ontwijkend gereageerd.

Zwitserland reageert gepikeerd op een filmpje uit de campagne van Amerikaans presidentskandidaat Barack Obama, waarin het land wordt afgeschilderd als een belastingsparadijs. Het filmpje is een aanklacht tegen de buitenlandse bankrekeningen die de Republikeinse kandidaat Mitt Romney er op na houdt in Zwitserland, Luxemburg, Ierland en op de Kaaimaneilanden. Die zouden er volgens de Democraten enkel toe dienen om de steenrijke Romney nog meer belastingen te laten ontduiken. Maar de video houdt tegelijk ook een torenhoog cliché in stand, zeggen ze bij de Zwitserse ambassade in Washington, waar ze hun ongenoegen over het filmpje alvast lieten blijken.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*