Actua-Flash. Kort politiek nieuws

Voormalig CD&V-senator en professor Kerkelijk Recht Rik Torfs is sinds begin deze maand aan de slag als rector van de KULeuven. En Torfs zou Torfs niet zijn als hij bij z’n aantreden niet meteen een aantal krasse uitspraken zou laten optekenen. Zo stelt de kersverse rector zich onder meer vragen bij de kwaliteit van het middelbaar onderwijs in ons land. Hij betreurt het dat de universiteiten te weinig betrokken werden bij de discussie over de hervorming van het middelbaar onderwijs. Want de resultaten van studenten die in hun eerste jaar hoger onderwijs zitten zijn vaak bedroevend slecht, stelt Torfs. Een van de verklaringen hiervoor zou volgens hem gezocht kunnen worden bij het secundair onderwijs. Middelbare scholen kunnen onderling sterk verschillen qua aanpak en niveau. Torfs pleit er daarom voor om de slaagcijfers van studenten die hun eerste jaar hoger onderwijs hebben doorlopen, openbaar te maken. Raymonda Verdyck, hoofd van het gemeenschapsonderwijs, liet al weten dit geen goed idee te vinden. Volgens haar hebben leerlingen meer baat bij een betere begeleiding wanneer ze hun studiekeuze maken.

De Vlaamse regering moet dringend werk maken van een structureler en assertiever carpoolbeleid. Dat vindt althans Steve D’Hulster, Vlaams parlementslid voor sp.a. Vlaanderen beschikt momenteel over meer dan 70 van die carpoolparkings, goed voor ruim 5000 parkeerplaatsen. Er komen ook regelmatig nieuwe parkings bij, terwijl de bezettingsgraad van auto’s vrij stabiel blijft. Voor woon-werkverkeer blijft het aantal carpoolers hangen op amper 3%. Nochtans zou de capaciteit van ons wegennet er aanzienlijk op vooruit kunnen gaan als meer mensen samen van en naar het werk zouden rijden, zonder dat dit de Vlaamse regering ook maar een euro extra kost. D’Hulster roept minister Crevits daarom op om nog intensiever in te zetten op die vorm van gedeelde mobiliteit. Daarnaast is er volgens hem ook nood aan een evaluatie van de bestaande carpoolparkings. Sommige van die parkeerplaatsen zijn overbezet, terwijl andere terreinen amper gebruikt worden. Vooral in landelijke gebieden in West-Vlaanderen en Limburg zijn er volgens D’Hulster nog mogelijkheden om carpoolparkings bij te bouwen.

Het aantal mensen dat op brugpensioen gaat neemt verder af. Dat blijkt uit cijfers van de RVA. Vooral in de leeftijdscategorie van 50 tot 54 jaar is de daling opvallend. In het tweede trimester van 2013 waren er 772 bruggepensioneerden. Dat is bijna een halvering tegenover dezelfde periode vorig jaar en slechts een tiende van het aantal in 2004. Ook bij de 55- tot 59-jarigen viel er in vergelijking met vorig jaar een daling waar te nemen. Enkel de zestigplussers gaan vaker op brugpensioen dan negen jaar geleden. Dat valt deels te verklaren door het feit dat de pensioengerechtigde leeftijd werd opgetrokken, van 60 naar 65 jaar.

Actua-Flash, maandag 12 augustus om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*