Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

De beurs van Brussel heeft gisteren haar hoogste peil bereikt sinds het losbarsten van de crisis, eind september 2008. Toen moesten de overheden van de Benelux-landen tussenbeide komen om Fortis van de ondergang te redden, waardoor de beurs de dieperik in dook. Maar daar is nu dus nog maar weinig van te merken. Dit jaar steeg de beurs al met 13%, en daarmee doet Brussel het beter dan de aandelenmarkten uit de ons omringende eurolanden. Voor dit positieve nieuws zijn verschillende verklaringen te vinden. De laatste macro-economische cijfers tonen aan dat de eurozone bezig is om een punt te zetten achter de recessie, die anderhalf jaar heeft geduurd. Europese aandelen en fondsen worden daardoor opnieuw aantrekkelijker voor beleggers. Dat groeiende vertrouwen wordt bovendien ondersteund door de goede bedrijfsresultaten die de Bel-20 ondernemingen kunnen voorleggen. De halfjaarresultaten van de meeste van die bedrijven waren vaak minder slecht dan gevreesd. Onder meer de aandelen van Delhaize en KBC gingen donderdagavond opnieuw fors de hoogte in.

5 stroomleveranciers weigeren voorlopig een netvergoeding aan te rekenen aan klanten die eigenaar zijn van zonnepanelen. Dat schrijft de krant De Standaard. Wie zonnepanelen bezit, moet daar vanaf dit jaar een vergoeding betalen: gemiddeld 53 euro per kilowatt geïnstalleerd vermogen. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche voerde die netvergoeding in om eigenaars van zonnepanelen ook mee te laten bijdragen voor de stroomdistributie. Maar enkele aanbieders, waaronder Electrabel en Eneco, willen die vergoeding dus niet doorrekenen. Ze zijn bang dat ze de toeslag die ze aan de netbeheerders verschuldigd zijn, niet kunnen recupereren bij hun klanten als die zouden weigeren te betalen. Daardoor dreigen de leveranciers zelf op te draaien voor de bijkomende kosten. De VREG moet nu van minister Vanden Bossche proberen om de bedrijven in kwestie toch te overhalen.

Groen wil dat België en Europa hun kat sturen naar de openingsceremonie van de Olympische winterspelen in het Russische Sotsji. Dat meldt de partij in een persbericht. De winterspelen worden daar gehouden in februari volgend jaar. “Maar de Europese overheden hebben niets te zoeken in een land waar het goeddunken van 1 president primeert op het respecteren van de mensenrechten”, vinden Kamerlid Eva Brems en Europarlementslid Bart Staes. Daarmee doelen ze vooral op de strenge anti-holebiwet die het land onlangs goedkeurde. Op grond daarvan kan al wie ‘niet-traditionele seksuele relaties’ propageert tegenover minderjarigen bestraft worden. President Poetin liet ook al verstaan dat de wet zal gelden tijdens de winterspelen, en dat schendingen door vreemdelingen tot arrestaties kunnen leiden. De Groenen roepen daarom op tot een boycot. Vlaams parlementslid voor sp.a Jan Roegiers vroeg bevoegd minister Philippe Muyters eerder deze week al om de druk op Moskou en het IOC op te voeren. De minister wil voorlopig geen standpunt innemen, uit vrees voor een diplomatieke rel.

Actua-Flash, vrijdag 9 augustus om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*