Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

Minister van Buitenlandse Zaken, Yves Leterme stuurt enkele experts naar het Guantanamo, het Amerikaanse gevangeniskamp op Cuba. Die deskundigen moeten de komst naar ons land van een voormalige gevangene uit het kamp voorbereiden. Enkele maanden geleden heeft de Belgische regering aan president Obama beloofd dat België een of of meer gevangenen uit het kamp zou opnemen. Aanvankelijk was er sprake van twee, maar op verzoek van de Verenigde Staten is dat herleid tot 1. De experts zullen nu de betrokken persoon ontmoeten. Het gaat om een voormalige gevangene van Guantanamo ‘die niet in aanmerking komt voor gerechtelijke vervolging op basis van de nu bekende feiten in het dossier’. Op basis van de bevindingen van de delegatie zal de regering beslissen de betrokken persoon al dan niet op te nemen. Ook zullen zo de precieze voorwaarden bepalen tegen welke hij mogelijk in België kan verblijven.
De federale overheid heeft in de eerste helft van dit jaar een vijfde minder belastingen geïnd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een gevolg van de wereldwijde economische crisis, meldt De Tijd. Bedrijven verwachten dit jaar weinig of geen winst en daardoor verwachten ze dus ook minder belastingen en betalen ze dus minder vooraf. Bovendien kregen ze via het herstelplan van de regering Van Rompuy de kans om de bedrijfsvoorheffing voor drie maanden uit te stellen, inkomsten die dus nog wel moeten binnenkomen. Particulieren sparen meer en consumeren minder door de crisis. Daardoor dalen de btw-inkomsten drastisch. Ook is er minder tewerkstelling, waardoor er minder personenbelasting betaald wordt. Daarnaast stellen mensen ook de aankoop van een huis uit, en dat betekent dan weer minder inkomsten uit registratierechten. VUB-professor Herman Matthijs zegt dat men deze situatie alleen maar kan rechttrekken als er een economische heropstanding komt, dus meer tewerkstelling en meer handel. Alleen heeft niemand enig zich op wanneer dat zal zijn.
Uit een enquête van Zorgnet Vlaanderen blijkt dat meer dan dertig ziekenhuizen, voor bijna 5,2 miljoen euro aan niet-betaalde ziekenhuisfacturen afboekten in 2007. Dat betekent dat die facturen nooit betaald werden en
nooit betaald zullen worden en dat
de ziekenhuizen de kosten voor opname, behandeling en verzorging op zich namen. Op jaarbasis is dat ongeveer 170 000 euro. Het christelijke netwerk van zorginstellingen wijst erop dat de ziekenhuizen van Zorgnet Vlaanderen effectief oplossingen helpen zoeken voor patiënten met sociale en financiële problemen. Zo zijn er ziekenhuizen die geen voorschotten vragen of ziekenhuizen die de mogelijkheid bieden om facturen gespreid te betalen.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*