Nieuwe ballistische wapens, chloorgas, mosterdgas, snelle patronen, nieuwe verbeterde machinegeweren. Al deze wapens en meer lagen klaar voor de troepen tijdens de veldslagen in de Eerste Wereldoorlog. De gevolgen waren verschrikkelijk. Minstens negen miljoen doden. En meer dan het dubbele aan gewonden.
Volgens de algemene theorie was het hoge aantal gewonden het rechtstreekse gevolg van de loopgravenoorlog tussen twee tegengestelde kanten die jaren bleef aanslepen. Maar weet u hoeveel van de tienduizenden soldaten die in de Eerste Wereldoorlog hebben gevochten stierven tijdens het heetst van de strijd? Slechts vijf procent.
De wonden waren vatbaar voor infecties, zeker omdat ze vaak bevuild waren en bleven door de vuile uniformen en in de modderige grachten. Antibiotica waren nog niet uitgevonden. Dat vormde dus een enorme uitdaging voor de oorlogsdokters.
Van de grimmige realiteit van 1914 tot de hedendaagse virtuele realiteit. Een exclusieve reportage over de impact van de Groote Oorlog op de ontwikkeling van de geneeskunde.
Nu opvraagbaar via Actua+.