Actua-Debat: Arco, wie betaalt de rekening?

Joost Elsuwé

“Een oplossing voor de Arco-coöperanten dreigt veel waarde te vernietigen. We moeten streven naar een oplossing die toelaat waarde te creëren en mee te nemen naar de toekomst.” Dat zegt Paul Huybrechts, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) in Actua-Debat op Actua-TV.

Het VFB stelt voor de getroffen Arco-coöperanten te vergoeden vanuit de meerwaarde die de Belgische staat in 2018 kan realiseren met de verkoop van Belfius. De staat investeerde 4 miljard euro in Belfius en kan die bank, de opvolger van Dexia, in 2018 wellicht met een meerwaarde van de hand doen wanneer het opgestelde financieel plan wordt uitgevoerd.

Arcopar Actieteam

Joost Elsuwé

Huybrechts loopt niet warm voor de stappen die onder meer Arcopar Actieteam met steun van Deminor wil ondernemen. Die groepering van Arco-gedupeerden wil Belfius en Belfius Verzekeringen onder druk zetten. Zo willen ze een geding inspannen voor de rechtbank op basis van bedrieglijke praktijken. “We zijn misleid en opgelicht”, zo zegt Joost Van Elsuwé van Arcopar Actieteam in dezelfde aflevering van Actua-Debat. Voor hem komt het er in de eerste plaats op aan de gedupeerden te vergoeden. Het gaat om 780.000 mensen, goed voor om en bij 1,5 miljard euro.

Hypotheek op toekomst Belfius

Maar volgens Huybrechts kan dergelijke actie de toekomst van Belfius hypothekeren. Het voorstel van de VFB houdt ook een differentiatie in naar het vermogen van de gedupeerden. Wie meer bezit dan 50.000 euro plus een eigen woning zou buiten de regeling vallen. Op die manier wil de Federatie vermijden dat vermogende kaderleden van bijvoorbeeld Arco zelf mee een schadevergoeding kunnen trekken.

Niet wachten tot 2018

Volgens Huybrechts is die 50.000 euro geen vast bedrag maar kan daarover worden onderhandeld. Toch vindt Joost Van Elsuwé dat maar een subjectieve benadering. Het grootste probleem van het VFB-voorstel echter vindt Van Elsuwé de timing. “Wij wachten nu al vijf jaar op een oplossing. En moeten we dan nu nog eens wachten tot 2018?” zo klinkt het. Waar beiden het wel over eens zijn, is het feit dat het ACW, nu Beweging.net, zijn loodzware verantwoordelijkheid in dit dossier blijft ontvluchten.

Actua-Debat over Arco, zaterdag 5 juli 2014 om 12u00 op Actua-TV, daarna te herbekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail