Actua-Debat: kanttekeningen bij de sociale onrust

“We moeten allemaal inleveren, en iedereen zal langer moeten werken”. Dat lijkt voorlopig het motto te zijn van de federale regering onder leiding van Charles Michel. Alleen lijkt dat niet te gelden voor verkozen politici, iets wat bij heel wat burgers voor wrevel begint te zorgen. Parlementsleden kunnen vanaf hun 62ste hun pensioen maandelijks laten storten. Dat is de nieuwe regeling die geldt voor wie pas bij de vorige verkiezingen, in 2014, werd verkozen. Maar 95 van de 150 parlementsleden, of twee op drie, zetelen al langer en vallen onder het oude systeem. Zij kunnen al vanaf hun 55ste van hun pensioen genieten. Ter vergelijking: in het najaar van 2015 werd de algemene, wettelijke pensioenleeftijd opgetrokken naar 67 jaar.

Zuhal Demir (N-VA) zegt in Actua-Debat dat ze de onvrede hierover begrijpt. “De discussies hierrond zijn bezig, we willen ons statuut echt op hetzelfde niveau brengen als dat van een gewone werknemer. Persoonlijk heb ik er echt geen enkel probleem mee om tot mijn 67ste te werken. Eerlijk gezegd vind ik dat het parlement dit 2 jaar geleden al had moeten doen.”

Egbert Lachaert (Open VLD) sluit zich daarbij aan, maar is ook scherp voor de collega’s op de andere politieke niveaus: “Ik vind het jammer dat de andere parlementen niet volgen. Wij hebben onlangs in de Kamer onze wedde met 5% verlaagd, maar er is niemand ons gevolgd. In het Vlaams parlement bijvoorbeeld moet hier toch ook een draagvlak voor te vinden zijn?”

Actua-Debat, zaterdag 4 juni vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus, afgewisseld met de actuele vragen uit het Vlaams parlement.

Facebooktwittermail