Zijn onze universiteiten te klein?

In de Commissie Ad Hoc Hoger Onderwijs heeft een hoorzitting plaatsgevonden over de Hervorming van het Hoger Onderwijs. De Commissie had heel wat aandacht voor Internationale benchmarking met onder andere Karl Dittrich, voorzitter van de Nederlandse-Vlaamse Accreditatieorganisatie en Hans Vossensteyn, expert en secretaris van de Commissie Toekomstbestendig Hoger Onderwijs in Nederland.
Maar de meest opmerkelijke bijdrage kwam van professor Paul De Grauwe, hoogleraar internationale economie aan de K.U.Leuven. Hij stelt de prangende vraag: ‘Zijn onze universiteiten te klein’?

“De manier waarop de Vlaamse universiteiten vandaag politiek worden gereguleerd, lijkt op een van de laatste overblijvende bastions van het Sovjetsysteem.” Dat zegt de Leuvense econoom Paul De Grauwe tijdens een ad hoc hoorzitting van de Commissie Onderwijs in het Vlaams Parlement. De Grauwe hekelt ook de aanhoudende trend naar schaalvergroting. Centrale fout is de financiering van de universiteiten gekoppeld aan het aantal studenten. En daarvoor is de Vlaamse regering en het Vlaams parlement verantwoordelijk. “De trend naar schaalvergroting is een obsessie geworden” aldus De Grauwe die het vreselijk vindt dat ‘zijn’ associatie K.U.Leuven al meer dan 80.000 studenten telt. “Ik ken geen enkele onderwijsinstelling met meer dan 50.000 studenten die topkwaliteit aflevert. De beste tien Amerikaanse universiteiten tellen gemiddeld 17.000 studenten. De K.U.Leuven telt er dubbel zoveel! Wie groot is, wordt met het huidige onderwijsbeleid beloond. De rector van een grote universiteit is als een generaal met een groot leger die zwaar kan wegen op de politiek.”

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*