Zal Vlaanderen de klimaatdoelstellingen halen?

Klimaat

“Vlaanderen zal zijn klimaatdoelstellingen voor 2020 niet halen zonder een tandje bij te steken”, zegt Bruno Tobback. Tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement vraagt de oppositie aan Vlaams Minister voor Natuur Joke Schauvliege of Vlaanderen zijn klimaatambities nog wil waarmaken.

Amerikaans president Donald Trump kondigde vorige week aan zich terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Wereldwijd blijven de verontwaardigde reacties binnenlopen. Maar wat zijn de gevolgen van de Amerikaanse terugtrekking voor België? “Ik vind het bijzonder jammer dat de Verenigde Staten hebben aangekondigd uit het Akkoord van Parijs te stappen. Dat is inderdaad een historische fout. Ik vind dat Europa de voortrekkersrol die het altijd heeft gehad, ook moet voortzetten. Ik ben blij dat ook in heel wat lidstaten naar voren is gekomen dat men die weg ook verder wil inslaan. Ook Vlaanderen zal er alles aan doen om dat ook op die manier voort te zetten”, zegt minister Joke Schauvliege (CD&V).

Nochtans ontstond er deze week verwarring. Op de voorpagina van Het Nieuwsblad was namelijk het volgende te lezen: ‘Marghem wil minder streng klimaatbeleid’. Al snel werd de fout rechtgezet. De woordvoerster van minister Marghem had “een foutje” gemaakt, klinkt het. “Dit soort van strapatsen geven keer op keer aan investeerders en mensen, die er willen op instappen, de indruk dat we het misschien wat minder serieus zullen aanpakken”, zegt Bruno Tobback. “Het klimaatbeleid is niet alleen een belangrijke morele verantwoordelijkheid , maar ook het grootste industriële project van onze tijd. Het is mogelijk de grootste motor van tewerkstelling van de toekomst. Het is naar alle waarschijnlijkheid een ongelooflijke bron van innovatie en vooruitgang voor toekomstige generaties”.

Actua-Parlement, vrijdag 9 juni 2017 vanaf 18u30 op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail