“Wij worden vervolgd”

Het Roma-volk of de zigeuners hebben het niet gemakkelijk in Oost-Europa. Meer bepaald in Hongarije leven de meeste zigeuners een mensonwaardig bestaan. Ze verkeren voortdurend in angst voor de Magyar Garda en de Hongaarse politie.
Zigeuner Viktória Mohácsi is een voormalig lid van het Europees Parlement. Ze voelt zich veilig in het hartje van Europa, maar is bang thuis in Hongarije. De Oost-Europeanen hebben het niet voor zigeuners. Viktória Mohácsi: “Het gebeurde vorige vrijdag bij mij thuis. Recht tegenover mijn huis ligt er een pub, waar de Hongaarse Magyar Garda aan het drinken waren. Ze zongen: “Dood de zigeuner, olé olé! Zigeuners zijn criminelen, olé olé!” Die uitspraken zijn we gewend, mijn kinderen werden bedreigd en mensen riepen: “Wat is er daar aan de hand?” Ik heb de politie gebeld en gezegd dat ze moesten langskomen om die mensen van straat te halen. Maar de politieagente aan de andere kant van de lijn lachte gewoon.”
De Magyar Garda of Hongaarse Wacht is een nationalistische, paramilitaire beweging. Ze heeft een sterke band met de politie. In februari werden een zigeunervader en z’n zoon dood aangetroffen. Een elektrocutie-ongeval, zo klonk het aanvankelijk. Maar dat kon hun verwondingen niet verklaren en de politie tekende de zaak later op als moord. Critici menen dat het onderzoek werd genegeerd. Er werd niemand aangehouden, maar de familie verdenkt de Magyar Garda.

Krisztina Morvai is geen lid van de extreem rechtse Yobbik partij, maar wel verkozen als Europees parlementslid op die lijst. Zij suggereert dat de Magyar Garda instaat voor een waardigheidsgevoel. Krisztina Morvai: “De Hongaarse Garda draagt geen wapens. Ze dragen zelfs geen stenen of dergelijke dingen. Ze willen alleen één of andere soort macht uitstralen. Ze willen het waardigheidsgevoel bij de mensen terug oproepen. Zodat, wanneer ze in een dorp toekomen, waarin een reeks misdaden zijn gepleegd en de politie de dorpelingen niet heeft geholpen en deze zich kwetsbaar en hulpeloos voelen, ze toch het gevoel krijgen dat er toch nog één macht daarboven staat. Zij blijven maar roepen: je bent een fascist, je bent een racist, je bent dit, je bent dat… Tot dusver werden wij altijd de mond gesnoerd. Oh mijn God! Wat ze allemaal over mij verteld hebben. Het is verschrikkelijk. Wij zeggen daartegen; “Het spijt ons dat jullie zo over ons denken, maar mij gaan ermee door!”

Een socioloog in Budapest wijst het succes van extreem rechts toe aan de menselijke nood naar simpele verklaringen. Pál Tamás: “In een land waar het communistisch regime de bevolking steeds paaide met: “Ok jongens, nu is het even onaangenaam, maar wacht nog 20 jaar: dan kunnen we jullie een fantastisch leven aanbieden!”, zijn de mensen deze toekomstversie door de roze bril beu. Ze verlangen naar de Europese levenstandaarden. Maar ze krijgen die niet en gaan op zoek naar ideologische verklaringen voor hun problemen. En die ideologieën vinden ze bij de rechtse strekking, meestal extreem rechts.”

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*