Wielerbond ontslaat vertrouwenspersoon Jolien D’hoore

De KBWB, de Belgische wielerbond, heeft eind februari de Britse Jonathan Wiggins, de topsporttrainer en coördinator van onze baanwielrenners op een weinig elegante manier ontslagen. Dat vertelt Jean-Marie Dedecker in de recentste aflevering van Actua-Sport op ActuaTV. Dedecker vernam het nieuws onlangs uit vertrouwelijke bron.

Jon Wiggins stelde al meer dan tien jaar de trainingsprogramma’s op van de Belgische baanwielrenners en werkte dagelijks nauw samen met de renners. De manier waarop de man aan de deur werd gezet door bondsvoorzitter Tom Van Damme en algemeen directeur Jos Smets, noemt Dedecker schandalig. De wielerbond zou aan Sport Vlaanderen (het vroegere Bloso), bij wie Wiggins op de loonlijst stond, een vermindering van subsidies hebben voorgesteld, gelijk aan het loon van de Brit. Op die manier kon het ontslag van Wiggins bijna niet vermeden worden.

Hoewel de Brit eigenlijk nog een contract had tot na de Spelen van 2016 zou de wielerbond al geruime tijd op zoek geweest zijn naar een manier om Wiggins aan de kant te schuiven. Dat blijkt ook uit een column van Hans Vandeweghe in oktober 2014. Daarin schrijft de sportjournalist dat de wielerbond al van voor de Olympische Spelen in 2012 af wou van de Brit. Tot nog toe waren ze daar niet in geslaagd.

Wiggins was een belangrijk onderdeel van het Belgische baanwielrennen. “De enige bekwame coördinator binnen de cel baanwielerennen van de KBWB,” stelt Dedecker. De Brit had niet alleen een zeer grote wetenschappelijk kennis had maar was vooral ook de vertrouwenspersoon van Jolien D’Hoore, een van onze medaillekandidaten op de Olympische Spelen van 2016 in Rio.

Actua-Sport, maandag vanaf 18u30 op ActuaTV (Telenet kanaal 42), daarna 24 uur in de nieuwslus.

Facebooktwittermail