Werner Niemegeers over de geregistreerde kassa’s in de horeca

Er is al heel wat gezegd en geschreven over de geregistreerde kassa’s die de horeca moet gaan gebruiken en die een belangrijk wapen zijn in de strijd tegen zwartwerk. Wat echter nog maar weinig is gezegd, is dat die kassa’s ook officiële witwasmachines zijn. Tekst en uitleg van onze fiscale expert Werner Niemegeers.

“Door de geregistreerde kassa’s in te voeren in de horeca pakt de overheid de ‘domme’ ondernemers aan terwijl de ‘slimme’ hun gang kunnen gaan. De geregistreerde kassa is effectief een soort wettelijke witwasmachine.” Dat zegt fiscaal specialist Werner Niemegeers in een nieuwe aflevering van Actua-Expert. Zwart geld, van fiscale of van criminele oorsprong, moet worden witgewassen wil het terug kunnen worden gebruikt in de legale economie. Een basis gegeven van het witwasproces is het creëren van fictieve omzet. Die omzet wordt dan ingevuld met zwart geld dat op slag wit is. Door met geregistreerde kassa’s te werken, creëer je een officiële witwasmachine. “Beeld u in dat een bezitter van dergelijke kassa zijn omzet fictief opvoert om geld wit te wassen, dan zal de fiscus redeneren dat die man een winstgevende zaak beheert en goed werkt. Daarentegen gaan ze zich nu focussen op de kleine ondernemer die met moeite de eindjes aan elkaar kan knopen.. Die gaan ze wel hard aanpakken. Een horeca ondernemer die volledig wit werkt, moet voor een koffie op een terras 5 euro aanrekenen. Dat moet men er dan ook bijzeggen. ” Niemegeers verduidelijkt nog dat dergelijk witwasproces vervat zit in ingewikkelde constructies waarbij doorgaans ook vastgoedconstructies zijn betrokken

Facebooktwittermail

1 Reactie

  1. Geachte,
    Naar aanleiding van uw commentaar op de uitspraak van HORECA voorzitter over het zwartwerk in de sector.
    U vond die uitspraak ongelukkig (ik ook)en had liever gezien dat hij als argument een verhoging van de prijzen voorstelde, dixit de koffie naar 10€ verhogen met een opsomming van argumenten over de kosten hieraan verbonden.
    Ik maak me dan wel de bedenking of magazijnen/winkels nog goedkope produkten gaan of kunnen verkopen als u dezelfde redenering/argumenten gaat doortrekken.
    Ik zelf heb geen enkele relatie met de HORECA buiten het af en toe klant zijn. Maar bij hogere prijzen drink ik mijn koffie/pintje thuis wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*