Weersverzekering op komst voor landbouwers?

Weersverzekering

Binnenkort zullen landbouwers zich kunnen verzekeren tegen extreme weersomstandigheden. De Vlaamse regering zou zo’n 5 miljoen euro vrijmaken om de verzekeringspremies betaalbaar te houden. Dat zegt de Boerenbond althans. Maar volgens minister van Landbouw, Joke Schauvliege (CD&V), zijn er geen nieuwe vorderingen in het dossier.

Droogte, storm, vorst, overvloedige regen: we hebben het eigenlijk allemaal gehad de afgelopen jaren. Voor de landbouwers was en is het telkens opnieuw bang afwachten of de ramp als een landbouwramp zou worden erkend. Pas dan kan bij grote algemene schade het Vlaamse Rampenfonds tussenkomen. “Er is momenteel geen duurzame oplossing voor de landbouwsector. We moeten andere mogelijkheden zoeken. We hebben het er onlangs tijdens een plenaire vergadering nog over gehad dat het geen evidentie zal zijn een verzekeringspolis te vinden die voor de sector betaalbaar is”, zegt Jelle Engelbosch (N-VA). Al jarenlang wordt er stevig gedebatteerd over de invoering van een brede weersverzekering. En die zou er nu eindelijk doorkomen, zegt de Boerenbond.

“Tegen het voorjaar zal er een besluit zijn. Het gaat om 5,1 miljoen euro, gespreid over de komende drie jaren”, zegt economisch adviseur van de Boerenbond François Huyghe. Maar volgens minister van Landbouw, Joke Schauvliege (CD&V), werd er niets concreets afgesproken. “Het gaat natuurlijk niet om een brede weersverzekering die we vanuit de overheid aanbieden. Het gaat om private verzekeraars die met een dergelijke verzekering op de markt komen. Wat de overheid zou doen, is bijdragen in de premie die de landbouwers betalen om zich te verzekeren”, zegt de minister. “Ik heb tot nu toe geen signalen ontvangen dat er op dit vlak een kentering is of dat een private verzekeringsmaatschappij plots interesse zou hebben”.

Actua-Parlement, zondag 8 oktober 2017 vanaf 18u op ActuaTV. Daarna doorlopend te bekijken in ons nieuwslus.

Facebooktwittermail