Volmacht voor Laurette Onkelinx

De Kamercommissie Volksgezondheid heeft het licht op groen gezet voor een wetsontwerp dat de regering bijzondere machten geeft in het geval van een pandemie van de zogenaamde Mexicaanse griep. Enkel het Vlaams Belang onthield zich. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx benadrukte in de commissie dat er in geval van een pandemie nood is aan een adequaat juridisch kader om snel te kunnen optreden. In dergelijke omstandigheden is de parlementaire weg volgen te omslachtig. Het ontwerp geeft de uitvoerende macht daarom de mogelijkheid om een Koninklijk besluit te nemen dat de regering bijzondere machten geeft.
Met de bijzondere machten kan de regering indien nodig bijvoorbeeld bepaalde beroepsgroepen opvorderen die niet tot de gezondheidssector behoren, geneesmiddelen laten verspreiden door het leger, beperkingen voor het geven van bloed opheffen en adressen van artsen doorspelen naar de gemeenten.

De bijzondere machten zijn wel beperkt in de tijd en gelden enkel in uitzonderlijke omstandigheden. Ze moeten ten laatste één jaar na datum ook worden bekrachtigd door een wet.
Met uitzondering van het Vlaams Belang keurden alle commissieleden het voorstel goed.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*