Vlaams parlement reikt de Gouden Erepenningen 2012 uit

In het Vlaams parlement zijn woensdag de Gouden Erepenningen 2012 uitgereikt. Da’s een prijs voor Vlamingen die zich langdurig ten dienste hebben gesteld van de Vlaamse Gemeenschap. De onderscheiding werd dit jaar al voor de 13de keer uitgereikt. In het verleden mochten onder andere Tom Barman, Jacques Rogge en Anne Teresa De Keersmaeker al een Gouden Erepenning mee naar huis nemen. Deze keer viel die eer te beurt aan verdienstelijke Vlamingen in het buitenland.

De 4 laureaten van de Gouden Erepenningen 2012 ontvangen hun prijs uit handen van parlementsvoorzitter Jan Peumans, tijdens een plechtige zitting in het Vlaams halfrond. Alle 4 zijn het mensen die in het buitenland wonen en werken, maar die desondanks toch ambassadeurs van Vlaanderen zijn. Binnen hun eigen vakgebied, maar ook daarbuiten.

Eerste in de rij is professor Sopie De Schaepsdrijver, historica en docente aan de Pennsylvania State University. Ze staat vooral bekend om haar expertise in verband met de Eerste Wereldoorlog. Iets waar Vlaanderen volgens Peumans maar beter dankbaar voor kan zijn, gezien de talrijke herdenkingen die in het kader van de 100ste verjaardag van de “Groote Oorlog” gehouden zullen worden.

Een tweede erepenning is gereserveerd voor professor Christine Van den Wyngaert, een rechter met internationale allures. Vanaf 2005 zetelde ze in het Joegoslaviëtribunaal van de Verenigde Naties. 4 jaar later werd ze ook nog eens benoemd tot rechter bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

De enige man in het gezelschap is professor Koen Lenaerts, een man die ook al wat gerechtelijke waters heeft doorzwommen. Na een carrière bij het Gerecht van Eerste Aanleg van de Europese Unie, maakte hij in 2003 de overstap naar het Europees Hof van Justitie, waar hij het vorig jaar tot vicepresident schopte.

Als laatste is zuster Jeanne Devos aan de beurt, die in het Vlaams parlement geprezen wordt omwille van haar inzet voor de rechten van huishoudelijk personeel in India. Devos, bijna 80 jaar oud, is niet meer goed te been. Maar dat weerhoudt haar er niet van om haar prijs persoonlijk te komen afhalen. In haar dankwoord refereert de zuster naar de reeks gewelddadige verkrachtingen die India recent in rep en roer hebben gezet.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*