Vlaams parlement debatteert over Uplace

In het Vlaams parlement laaiden de gemoederen woensdagmiddag hoog op tijdens een actualiteitsdebat over winkelcomplex Uplace in Machelen. Oorspronkelijk moest het een inhoudelijk debat worden over een nieuw ruimtelijk plan dat de mobiliteit in de regio moet garanderen. De Vlaamse regering keurde dat plan vlak voor de Krokusvakantie goed, tot groot ongenoegen van de oppositie. Maar ook enkele lokale schepenen die tot de Vlaamse meerderheidspartijen behoren staken hun afkeuring voor Uplace niet onder stoelen of banken. Het debat ontaarde uiteindelijk in een verbaal steekspel tussen meerderheid en oppositie. Actua-TV zet de hoogtepunten voor u op een rij.

Uplace is een explosief dossier, zoveel is duidelijk. Voorzitter Jan Peumans besluit omstreeks half vijf zelfs om het halfrond even te ontruimen. Al heeft dat niets te maken met het debat dat aan de gang is, wel met twee bommeldingen die zijn binnen gelopen. Na een schorsing van zo’n 20 minuten en een pauze in de inkomhal van het parlement wordt de zitting uiteindelijk gewoon hervat.

Intussen raakte ook bekend dat de milieuvergunning voor Uplace vernietigd blijft. De Vlaamse regering was een procedure gestart bij het Hof van Cassatie om die beslissing van de Raad van State nietig te laten verklaren, maar vangt dus bot. Tegenstanders van Uplace eisen dat de regering een nu nieuwe procedure opstart om een milieuvergunning te bekomen, en dat ze daarbij ook verenigingen en burgers hoort.

Actua-Nieuws, woensdag 25 februari na afloop van de live-uitzending op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail