Vlaams-Brabanders leggen de eed af in Vlaams parlement

Het parlement spreekt zich tijdens een nieuwe plenaire zitting uit over het resultaat van de gedeeltelijke hertelling van de stemmen van het kieskanton Sint-Genesius-Rode. Die stemmen werden op 20 juni herteld door het Algemeen Secretariaat van het Vlaams Parlement. De hertelling kwam er op vraag van sp.a-voorzitter Bruno Tobback. Zodra het parlement de uitslag van de hertelling goedkeurt, kunnen de verkozen leden uit de hele kieskring Vlaams-Brabant de eed afleggen als Vlaams volksvertegenwoordiger. Dan is het parlement compleet.

Na de eedafleggingen kunnen de fracties en hun bestuur worden samengesteld. De nieuwe volksvertegenwoordigers organiseren zich op basis van hun partij in een parlementaire fractie en kiezen een fractievoorzitter.

Vervolgens kiest het parlement een nieuw Bureau, dit is het dagelijks bestuur van het parlement. Het Bureau bestaat uit de parlementsvoorzitter, de ondervoorzitters en de secretarissen. Jan Peumans, voorzitter van het parlement tijdens de vorige legislatuur, wordt daarbij aangeduid als tijdelijk voorzitter van het Vlaams Parlement. Of de 63-jarige Limburger ook definitief opnieuw voorzitter wordt, hangt af van de verdere regeringsvorming.

Actua-Nieuws, woensdag 25 juni vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail