“Uitstap uit de kernenergie nog deze legislatuur herzien”

Alle Vlaamse politieke partijen, met uitzondering van sp.a en Groen!, zijn vragende partij om een parlementair debat op te starten over de Belgische uitstap uit de kernenergie.

Dat blijkt uit een nieuwe aflevering van Actua-Debat die in het Paasverlof wordt uitgezonden. Meest markante uitspraak komt van CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten.
Die wil dat er nog deze legislatuur een nieuw meerderheidsstandpunt komt omtrent de kernuitstap. Directe aanleiding voor Actua-Debat vormt de beslissing van de federale regering om te investeren in het Myrrha project in het SCK te Mol waarbij onderzoek wordt verricht naar de vierde generatie nucleaire reactoren. De vraag stelt zich daarbij of dergelijke beslissing compatibel is met de kernuitstap die momenteel voor de eerste reactoren is vastgelegd op 2025.
CD&V is net zoals N-Va, LDD en VB fervent voorstander van verdere investeringen in kernenergie. Jong CD&V was enkele maanden terug nog pleitbezorger van de installatie van een nieuwe kernreactor in België. Ook LDD-kopman Jean-Marie Dedecker ontpopt zich tot een hevige aanhanger van kernenergie. Dedecker werkt ook aan boek waarin het onderwerp uitvoerig aanbod komt. Vlaams Belang is eveneens pleitbezorger van een nieuwe bijkomende kerncentrale, maar dan wel niet in beheer van Electrabel, maar in eigen Vlaams beheer. Dat moet mee zorgen voor de doorbreking van het Frans Electrabel monopolie. Voor Open VLD moeten klassieke en alternatieve energie hand in hand kunnen gaan maar ook voor de liberale partij is een kernuitstap in 2025 geen dogma.
Groen! ziet in de keuze voor Myrrha een verloren kans voor de regering om een echt energiebeleid te gaan voeren. Groen! parlementslid Tinne Van der Straeten staat daarbij versteld van de arrogantie die de verdedigers van kernenergie uitstralen. SP.a kopstuk Johan Vande Lanotte stelt dat de kernuitstap de facto ongedaan is gemaakt door de beslissing om in Myrrha te stappen. Vande Lanotte herhaalt het standpunt van zijn partij om één overheids-inkoopcentrale te creëren die elektriciteit aankoopt zowel bij de klassieke als bij de alternatieve leveranciers. Op die manier kunnen de financiële meerwaarden die uit de kernenergie voortvloeien, worden gebruikt om investeringen in de alternatieve energiebronnen te financieren.
Servais Verherstraeten heeft nog een politieke boodschap voor Vande Lanotte, die ook voorzitter is van het bedrijf Electrawinds dat zich toelegt op de productie van duurzame energie. “Laat ons nu de kernuitstap afwenden, dan kan de SP.a zonder problemen in een volgende coalitie stappen en zijn ze ingedekt op hun groene linkerflank.” “Typische CD&V hypocrisie”, zo reageert Vande Lanotte afgemeten.
Actua-Debat vanaf maandag 5 april op ActuaTV.
Maandag 5 april, 12u00, Actua-Debat met Servais Verherstraeten (CD&V), daarna in carrousel.
Dinsdag 6 april, 12u00, Actua-Debat met Flor Van Noppen (N-VA), daarna in carrousel.
Woensdag 7 april, 12u00, Actua-Debat met Bart Laeremans (VB), daarna in carrousel.
Donderdag 8 april, 12u00, Actua-Debat met Tinne Van der Straeten (Groen!), daarna in carrousel.
Vrijdag 9 april, 12u00, Actua-Debat met Jean-Marie Dedecker (LDD), daarna in carrousel.
Zaterdag 10 april, 12u00, Actua-Debat met, Johan Vande Lanotte (SP.a), daarna in carrousel.
Maandag 11 april, 12u00, Actua-Debat met Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), daarna in carrousel.
Zaterdag 17 en zondag 18 april, 12u00, Actua-Debat compilatie hoogtepunten, daarna in carrousel.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*